Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Rød alarm: Slik redder du solbrent hud

VONDT: Enten du sitter i solveggen på fjellet, går på ski eller er i syden bør du absolutt prøve å unngå dette - men har uhellet vært ute, kan det lindres på flere måter. Foto: Getty Images

Ble du så glad da påskesolen titten frem, at du glemte å smøre deg? Fortvil ikke – her er ekspertens beste tips til deg som er solbrent.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Scenarioet er klassisk: Du har ikk kjent solen varme på noe som føles ut som 100 år, og du sitter litt for lenge i solveggen at du du glemmer solkremen. Resultatet blir alltid det samme: Huden føles to nummer for små, og du ser ut som en kokt hummer.

HUDPLEIE

Tips fra hudeksperter: Slik smører du deg på påskefjellet

Litt brent = Aloe Vera

Det spiller ingen rolle om du er lys eller mørk, vi kan alle bli solbrent.

Ifølge Bjørn Bondevik, hudlege ved Dr. Bondeviks hudklinikk i Oslo, er solbrenthet en form for betennelse som kan ramme oss alle.

– Det finnes forskjellige grader av solbrenthet, alt fra lett rødhet til flassing og blemmer, sier Bondevik til MinMote.

HUDPLEIE

Solkrem er dessuten med på å forebygge rynker - les mer om det her.

solkrem ny

Bodylotion med Aloe Vera fra Jason hos Vita. Foto: Produsenten

145,-
Gå til butikk
solkrem ny

Hydrokortison hos Apotek1. Foto: Produsenten

99,-
Gå til butikk

Dersom du kun har blitt lett solbrent, og er ubehagelig rød, anbefaler hudlegen en kjølende krem med Aloe Vera.

– After Sun-produkter fungerer først og fremst kjølende og lindrende, og er til for velbehagets skyld. Aloe Vera fungerer fint til lett solbrent hud, dersom man husker å holde seg unna solen til betennelsen har forsvunnet.

Les også: Nivea versting i solkremtest

Veldig brent = hydrokortison

En kraftigere forbrenning kan imidlertid kreve en kraftigere krem. Bondevik anbefaler derfor å pakke med seg reseptfri hydrokortison om man eksempelvis skal på hyttetur eller båtferie.

– Det er ikke alltid man er i nærheten av lege eller apotek, så jeg vil absolutt anbefale å være føre var.

Om forbrenningen er så kraftig at det oppstår blemmer bør man vurdere å oppsøke eller ringe en lege for å få tilgang på reseptbelagt kortison. I tillegg finnes det enkle grep man kan gjøre for å lindre smerten.

– Blemmer kan man stikke hull på med en desinfisert nål, men da er det viktig å legge på omslag etterpå. Smør gjerne huden med fuktighetsgivende krem før man legger på omslaget, og sørg for at skitt og bakterier som kan skape infeksjon ikke kommer til, sier Bondevik.

Hudlegens beste tips er imidlertid å forhindre at skaden oppstår i det hele tatt, ved å bruke riktig solkrem og høy nok faktor.

– Det virker imidlertid som nordmenn er ganske flinke til dette. De fleste som kommer innom mitt kontor gir meg inntrykk av at vi har ganske godt solvett, sier Bondevik.

UBEHAGELIG: Blir du brent er det vanlig at huden begynner å flasse av. Husk høy nok solfaktor. Foto: Getty Images
Publisert:

Finn mer innhold om: