På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger.
Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Har du blitt hekta på retinol-trenden, men merker at huden ikke tåler det? Da kan kanskje dette være et alternativ.
Retinol har lenge vært en snakkis og ser ut til å ha kommet for å bli. Det er derimot ikke alle hudtyper som er like begeistret for den nye trenden, og noen opplever at huden blir rød og irritert.
Derfor ble vi i redaksjonen veldig nysgjerrige da vi hørte om et lignende produkt.
Finnes det noe som kan gi samme effekt som retinol, uten å irritere huden? Vi har spurt ekspertene.
Snegleslim: Har det egentlig noen effekt?
– Samme egenskaper
Det er nemlig den naturlige ingrediensen «Bakuchiol» mange har fått øynene opp for.
– Bakuchiol gir ikke samme bivirkninger som retinol kan gi, men den kan gi sammenlignbare resultater, og det gjør den populær, forteller Cathrine Stabel fra skjønnhetsnettstedet Helt Krem.
Hun forteller at ingrediensen er hentet fra planten Psoralea Corylifolia, som lenge har vært brukt i indisk og kinesisk medisin-tradisjon, og har egenskaper som antioksidant, betennelsesdempende og antibakteriell.
– Hva er det som gjør bakuchiol mer skånsom for huden enn retinol?
– Retinol stimulerer cellefornyelsen, som kan gjøre huden irritert i tilvenningsperioden. Bakuchiol stimulerer ikke cellefornyelsen og man får dermed ikke denne bivirkningen.
Stabel understreker at bakuchinol ikke er det samme som retinol, til tross for at den kan gi lignende resultater på flere områder.
– I en studie er det vist at man må bruke bakuchiol dobbelt så ofte, eventuelt at det tar dobbelt så lang tid, for ingrediensen å gi resultat sammenlignet med retinol. Fordelen er at den ikke gir bivirkningene man kan oppleve med retinol, som flassing på huden, rødhet og irritasjon.
Tar av i sosiale medier
På TikTok har videoer med hashtaggen #bakuchiol mer enn 130 millioner visninger. Lignende, populære hashtags er #serumbakuchiol og #bakuchiolskincare.
– Ingrediensen surfer rett og slett litt på retinols årelange gode rykte og popularitet. Det er også en trend med «naturlige» ingredienser, fordi mange tenker dette er bedre for huden. Ettersom bakuchiol er hentet fra naturen passer den inn i dette trendbildet, sier Stabel.
– Hevder å ha antiage-effekt
Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal ved Hudklinikken tror at bakuchiol er kommet for å bli.
– Er bakuchiol mer skånsom for huden enn retinol?
– Ja, den oppleves betydelig mer skånsom for huden og kan være et godt alternativ ved sensitiv hud, sier Nordal.
Hun legger til at ingrediensen samtidig hevder å ha antiage-effekt.
– Ting som føles bra for huden og som samtidig har effekt, er jo populært, forklarer Nordal.
Nordal forteller at det er retinol og retinoider som er «gullstandarden» og har godt dokumentert effekt innen antiage og akne-behandling.
– Så bruker du retinol med god toleranse, ville jeg fortsatt med det. Det er dog gjort noen mindre studier på bakuchiol som viser retinol-liknende effekt, og bakuchiol kan være et godt alternativ dersom du av ulike årsaker ikke tolererer eller kan bruke retinol, sier hun.
– Du kan også bruke bakuchiol på morgenen og retinoider på kveldstid for å maksimere antiage-effekt.
Har du hørt om bakuchiol fra før av?
– Tåles godt av alle
Stabel fra Heltkrem.no støtter å kombinere bruken av de to ingrediensene.
– Man må da bare sørge for at det er formler som passer sammen og at det ikke er for eksempel syrer i bakuchiol-produktet.
Hun råder til å teste produktet bak øret og deretter vente i 24 timer, før man påfører i hele fjeset.
– Ellers er det en ingrediens som skal tåles godt av alle. Det er kjent som en ingrediens som også kan brukes om man er gravid eller ammer, men dette er det ikke gjort så mye forskning på, så dobbeltsjekk gjerne med fagfolk, råder Stabel.
Her er noen av ekspertenes forslag til produkter med bakuchiol:
Protecting balm med bakuchiol
Kime Barrier Protecting Balm med ingrediensen bakuchiol.