Dette gjør julen med huden din

PÅVIRKER HUDEN: Hva vi putter i oss har en påvirkning på hvordan huden vår ser ut. Fet og salt julemat kan gjøre mer skade enn du kanskje tror. Foto: Getty Images

Fet og salt mat, kaker, godteri og alkohol – det vi dytter i oss i jula kan gi deg dårligere hud, mener ekspertene.

Line Blokhus
Publisert:

Det er ikke bare vekten som kan bli påvirket av at du skeier ut med julemat og alkohol i hele førjulstiden.

EKSPERT: Hudspesialist Rolah Lønning Osman mener julemat og alkohol er blant verstingene for huden. Foto: Trond Oliversen

– Alkohol, sukker, hvetemel og animalsk fett er blant verstingene for hud og helse, og medfører inflammasjon som på sikt kan gi økt aldring, akne og forverring av allerede eksisterende hudsykdommer som eksem og rosacea, sier Rolah Osman, kosmetisk lege hos BeWell og forfatter bak boken Frisk Hud.

Poser under øynene

Daglig leder og eier av skjønnhetssalongen Beth's Beauty, Elisabeth Lein Oksvik, mener huden påvirkes individuelt av fet mat og sukker.

Les også: Tips fra hudeksperter: Slik forebygger du rynker tidlig

Fet mat er ofte salt, og salt mat holder på vannet i kroppen. Ifølge Oksvik kan dette gi poser under øynene, siden drenering rundt øyne kan bli et problem for mange. Sukker, på den andre siden, kan ifølge Oksvik «speede» opp aldringsprosessen:

– Sukker er noe av det som bryter ned hudens spenst og gir slapphet. Det kommer ikke over natten men er veldig negativt for aldringsprosessen, sier Oksvik og legger til:

– Røyk og alkohol er jo gjerne med i denne miksen og bare forsterker noen av de nevnte effekter.

HUDPLEIE

Derfor klør huden om vinteren

- Forebygg!

EKSPERT: Daglig leder og eier av skjønnhetssalongen Beth's Beauty, Elisabeth Lein Oksvik, mener en kan forebygge og rette opp skader med hjemmepleie. Foto: Frode Hansen/VG

Rolah Osman mener sunne hverdagsvaner kan styrke huden, slik at utskeielsene ikke gjør like store skader:

– Jeg anbefaler å holde seg til et sunt og godt kosthold daglig, slik at små utskeielser underveis ikke får like mye slagkraft da huden er bedre i stand til å beskytte seg mot slike påkjenninger, sier Osman.

Kvisekrise? Dette gjør du når kvisen har kommet

For å oppnå en balanse i perioder der det kan være utfordrende å holde på de sunne hverdagsrutinene anbefaler Osman å spise og drikke antiinflammatorisk mat, slik som grønn te, ingefær og gurkemeie – og dypt mørke grønnsaker, slik som spinat og grønnkål.

– Kanskje kan det være en idé å lage seg en grønn smoothie eller juice til frokosten og drikke te gjennom dagen, samt selvfølgelig prøve å holde seg til bare litt godt her og der, tipser Osman.

Sjekk ut: Oppskriften på Tones «skjønnhetssmoothie»

For å forebygge poser under øynene anbefaler Oksvik nedkjølte drenerende masker laget for øyne, eller bruk av øyeserum som kan glatte og drenere øyepartiet – produkter du kan pleie med hjemme i forkant av julen.

Rett opp medhjemmepleie

Om en først har fått problemer som følge av julens mange fristelser, tipser Oksvik om ansiktsmasker som kjøler ned, renser og drenerer.

– Har du først fått problemet må du ha et «fix»-produkt laget for korrigering. Rensende pads med salisylsyre fjerner blant annet talg. Da trekker porene umiddelbart sammen og huden blir glattere. Det finnes også primere som glatter og strammer, anbefaler Oksvik.

Les også: Slik har norske skjønnhetsvaner endret seg

Når skaden først er skjedd anbefaler Osman å fylle på med dypt grønne eller røde blader, frisk frukt og bær, krydder og te – i tillegg til å forsøke å redusere inntaket av sukker, hvetemel og prosessert mat.

– Noen produkter i de vanligste julematgruppene etterlater seg skader som er vanskelige å bote. I etterkant er det dog alltid bra å fylle på med god mat som huden styrkes av. Tenk fargerik og naturlig mat, sier Osman.

Publisert:

Finn mer innhold om: