Eksperter: Solfaktor i sminke er ikke nok

BRUK SOLKREM: Solfaktoren i sminken er ikke den beste for å beskytte huden i solsteken. Foto: Getty Images.
BRUK SOLKREM: Solfaktoren i sminken er ikke den beste for å beskytte huden i solsteken. Foto: Getty Images.

Helst skal man bruke solkrem, men alle monner drar, ifølge ekspertene. Her finner du tipsene til hvordan beskytte huden best mulig mot solen.

Solkrem er kanskje den viktigste måten å beskytte huden mot skader. Likevel er det de færreste av oss som bruker det hver dag, hele året. Men mange bruker kanskje sminke som inneholder solfaktor.

– Det er bedre enn ingenting, men det er vanligvis ikke nok solbeskyttelse mot UVA- og UVB-stråler, forklarer Miray Al-Mustafa, hudlege i spesialisering og lege for estetiske prosedyrer ved Elite Helse.

Om man er ute en hel dag bør man påføre solkrem flere ganger, for å opprettholde beskyttelsen.

– Men realistisk sett er det få kvinner som påfører solkrem i løpet av en vanlig dag, fordi man allerede har på sminke, legger Al-Mustafa til.

– Lurt med ekstra solfaktor

Hun forteller at det finnes pudder på markedet som har bredspektret solfaktor med faktor 30-50, og at det er et alternativ som gjør at man kan tilføre faktor utenpå sminken.

– Det beste er selvfølgelig solkrem, slår hun fast.

EKSPERT PÅ HUD: Kosmetisk dermatologisk sykepleier Silje Austnes. Foto: Silje Austnes/Siljeaustnes.com
EKSPERT PÅ HUD: Kosmetisk dermatologisk sykepleier Silje Austnes. Foto: Silje Austnes/Siljeaustnes.com

Silje Austnes, kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Beth's Beauty, mener at mange sminkeprodukter gir god beskyttelse.

– Det kan være lurt å ha ekstra solfaktor i tillegg til daglig sminke som man kan påføre i løpet av dagen for maksimal solbeskyttelse, forteller hun.

Austnes understreker at det er viktig å finne en solkrem som er tilpasset huden og som har høy solfaktor, gjerne over 30.

– Velg en solkrem av god kvalitet. Mange rimelige alternativer inneholder mineralolje som er et rimelig tilsetningsstoff, men som kan gi fet hud og kviser, forklarer Austnes.

Bruk produkter tilpasset huden

Al-Mustafa påkeker at det er viktig å finne en solkrem som passer din hud.

– Det finnes solkremer med kjemisk og fysisk filter. De med fysisk filter gir bedre beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler, og er bedre for dem med sensitiv hud, men samtidig oppleves de tykkere og gir et mer hvitt ansikt. De med kjemisk filter blir ikke like tykke og hvite på huden, men kan ha noe dårligere beskyttelse, forklarer hun.

Om man har uren hud bør man bruke produkter tilpasset fet hud. Hun understreker at det gjelder alle hudpleieproduktene, ikke kun solkremen.

– Da er blant annet AHA og BHA-syrer (salisylsyre) viktige ingredienser. Pass på at produkter som jobber mot talgproduksjonen i huden også kan gjøre huden følsom for sol, da blir det ekstra viktig med god solkrem, forklarer hun, og anbefaler å se etter solkremer for fet hud på apoteker.

Hvordan var din opplevelse i dag?