De sykeste og mest smertefulle skjønnhetstrendene

Heldigvis er mange av disse «trendene» for lengst borte – og slett ikke noe de fleste av oss vil lide seg gjennom.

skjønnhetstrender

Foto: Skjermdump Instagram

skjønnhetstrender

Foto: NTB Scanpix

Det er ikke «bare bare» å nappe øyenbryn og vokse legger heller – men sammenlignet med mye annet er dette langt fra ekstreme eller uoverkommelig smertefulle skjønnhetsbehandlinger.

Sorte tenner

I flere hundre år var det slett ikke hvite, men kullsvarte tenner, som var det ultimate skjønnhetsideal i Japan og i flere andre asiatiske land. I hovedsak var det kvinner som malte tennene sorte, og ritualet skulle markere at en var blitt voksen og klar for å gifte seg. Hva som ble brukt til å gjøre tennene sorte varierte fra sted til sted – men i Japan var det som regel en blanding basert på blant annet jern og eddik som ble malt på tennene. Behandlingen beskyttet tennene, men skal også ha gitt smertefulle bivirkninger som hovne og brennende gommer. Au!

KRITTHVIT: Dronning Elizabeth I ble ofte portrettert, alltid med glatt og hvitt ansikt. Dette er «The Darney Portrait». Foto: Wikipedia
KRITTHVIT: Dronning Elizabeth I ble ofte portrettert, alltid med glatt og hvitt ansikt. Dette er «The Darney Portrait». Foto: Wikipedia

Bly i ansiktet

Mens vi i dag soler oss så mye at legene blir bekymret, var trenden helt motsatt på 16- og 1700-tallet. Skulle du være trendy var det om å gjøre å få ansiktet så hvitt som mulig- og da snakker vi kritt hvitt.

Og mens vi nå sverger til maskara fra Max Factor om vi vil ha billig sminke, var det følgende budsjettvariant som gjaldt på den tiden: Hvitt pudder med bly. Pudderet ga kanskje en glatt overflate, men på en annen side hadde det ifølge New York Magazine bivirkninger som kvalme, opphovning, magesmerter og ikke minst alvorlig forgiftning over tid - for å nevne noe.

En av storforbrukerne skal for øvrig ha vært selveste dronning Elizabeth I.

Halsforlengelse

SKJØNNHETSIDEAL: Fra jentene er rundt fem år gamle setter Kayan-folket messingringer rundt halsen slik at halsen skal bli lang og tynn. Foto: AP
SKJØNNHETSIDEAL: Fra jentene er rundt fem år gamle setter Kayan-folket messingringer rundt halsen slik at halsen skal bli lang og tynn. Foto: AP

Kayan-folket, som holder til i området mellom Burma og Nord-Thailand, har en tradisjon for å sette messingringer rundt kvinners hals. Når jentene er små settes de første ringene på – og sakte men sikkert legges det på nye ringer, som med tiden gir kvinnene lang og tynn hals. Eller en illusjon om lang hals – for halsen blir faktisk ikke lenger, men ringene presser kragebenet ned og kan gi en deformering av skjelettet.

Prosessen i seg selv er ikke nødvendigvis smertefull, men noen hevder at det kan være farlig å fjerne ringene fordi nakkemuskulaturen svekkes over tid. Det ser uansett ikke spesielt behagelig ut å gå med tunge messingringer rundt halsen!

Binding av føtter

Heldigvis er fotbinding et tilbakelagt kapittel i historien, men det er ikke mange år siden fotografen Jo Farrell fotograferte de siste gjenlevende kinesiske kvinnene med deformerte føtter.

Fra barnsalder ble kinesiske jenters føtter bundet inn i stramme bandasjer som hindret føttene i å vokse og utvikle seg normalt. Tradisjonen, som kan spores over 1000 år tilbake, ble begrunnet med at små føtter var særlig vakkert – og trenden spredte seg raskt til alle sosiale klasser. I 1911 ble den smertefulle tradisjonen omsider forbudt.

Smal midje

En smal midje har så å si alltid vært et skjønnhetsideal kvinner har traktet etter. Fra 1300-tallet ble det vanlig at folk høyt opp i samfunnet brukte korsetter for å komme nærmere dette idealet. Og det var ikke før på 1700-tallet at man lærte at stramme korsett faktisk var skadelig. Når en begynte å dissekere folk la man nemlig merke til at korsettet hadde presset innvollene ut av normal posisjon og forandret ribbena. Kanskje noe å tenke på før du kaster deg over Kardashian-trenden med såkalte «waist trainers»?

untitled link

Selv om korsetter kan være skadelige – er det slett ikke den mest drastiske måten å få en smalere midje. På 70-tallet var det en «urban myth» at Cher hadde fjernet ribben for å bli slankere, og liknende rykter har svirret rundt rockeren Marilyn Manson. Uansett om ryktene er sanne eller ikke – flere andre har definitivt gått så drastisk til verks som å fjerne ribben, slik som svenske Pixee Fox som for sikkerhetsskyld fjernet hele seks. Jikes!

Brazilian wax

Ok – dette kan kanskje ikke måle seg med bly i ansiktet og deformerte føtter. Men å smøre varm voks nedentil og dra det av med såkalte strips, er ikke akkurat deilig det heller. Trenden har sitt uspring i Brasil, men har også blitt populært her til lands. Å kjøre brazilian betyr rett og slett å fjerne absolutt alt håret nedentil – og da må man selvsagt ta visse forholdregler.

I likhet med at vi ikke kan skjønne hvorfor noen ville ha svarte tenner for årevis siden, kommer det sikkert en dag hvor noen ler av oss også, som frivillig betalte for å få revet av hår i underlivet.

BIKINIKLAR: For mange er hårfjerning er del av vår- og sommerrutinen - noen tar den helt ut med en «brazilian wax». Foto: Getty Images
BIKINIKLAR: For mange er hårfjerning er del av vår- og sommerrutinen - noen tar den helt ut med en «brazilian wax». Foto: Getty Images

Hvordan var din opplevelse i dag?