På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger.
Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
– Den beste solkremen er den du vet at du kommer til å bruke daglig, sier hudlege Miray Al-Mustafa.
Det er ingen hemmelighet at nordmenn trives i solen. Vi tar oss gjerne en ferietur til «Syden» så fort muligheten byr seg, og det er ikke sjeldent vi måler brunfarge med hverandre etter en ferietur. Men selv om det er fint med litt farge, er det veldig viktig å beskytte huden mot solens skadelig stråler.
Vi har snakket med ekspertene om solkremtipsene du må vite.
Velg rett solkrem
I en jungel av solkremer kan det føles overveldende å skulle finne den beste. Kan den blandes med sminke? Er dyrt alltid best? Og kan man bruke solkremen fra i fjor? Dette har vi spurt ekspertene om.
På spørsmål om hva som er den beste solkremen, er hudlege ved Oslo Hud- og laserklinikk, Miray Al-Mustafa klar i talen:
– Den beste solkremen er den du vet at du kommer til å bruke daglig – ikke kun pryde baderomshyllen, sier hun til MinMote.
Og ikke glem dagene hvor himmelen er grå!
– Selv på overskyete dager skinner fortsatt solen bak skyene, og den sender ut UV-stråler som kan skade huden din, sier hudlege ved Dr. Skoie hudklinikk, Inger Marie Skoie.
– Vil gi DNA-skade
Det å smøre seg når man nyter lange dager på stranden, er for mange en selvfølge. Det man ofte derimot kan glemme, er de dagene man bare er ute i solen i noen minutter av gangen.
– Det er viktig å tenke på den akkumulerte effekten over tid. La oss si man bare går til jobb 15 minutter daglig, uten å bruke solkrem. 15 minutter daglig i mange år vil gi DNA-skade på sikt – dette vet vi helt sikkert, sier Al-Mustafa.
Og selv om du bare er ute i korte perioder, anbefaler de en høy nok faktor:
– Den generelle anbefalingen i Norge er å bruke minimum solfaktor 30 selv i korte perioder når UV-strålingen er moderat, sier Inger Marie Skoie.
Tidligere har MinMote skrevet om solfaktor i sminkeprodukter, og hvorfor dette ikke gir tilstrekkelig beskyttelse for huden.
– For å få nok beskyttelse lik det som beskrives på pakken, må man bruke cirka en femkroning med foundation eller pudder. Som regel gjør man ikke det, og dermed får man heller ikke fullverdig beskyttelse, sier lege ved RU-klinikken i Stavanger, Rolah Lønning Osman.
Dyrt er ikke alltid bedre
Du trenger ikke punge ut for at en solkrem skal ha en beskyttende effekt. Selv sverger Al-Mustafa til et produkt som ligger på den rimelige siden av skalaen.
– Det er ingen hemmelighet at de fleste hudlegers favoritt er UVMune Ultralett fra La Roche Posay, og den koster halvparten av solkremer fra andre merker. Den kan man til og med bruke på øyenlokk uten at den svir.
Ideelt skal man påføre et nytt lag med solkrem hver andre time. Men hva gjør man når man bruker sminke over solkremen i hverdagen?
– Ettersom solkrem påføres igjen hver andre time, blir det et problem dersom man må velge mellom sminke og solkrem når solkremen skal reappliseres utover dagen. Da pleier jeg å anbefale en solkremspray. Det erstatter ikke en solkrem, men er bedre enn ingen beskyttelse, sier Al-Mustafa.
Kan du bruke solkremen fra i fjor?
Mange legger solkremen bort etter sommeren, og fisker den opp av skuffen et år senere. Spørsmålet mange spør seg da, er om produktet fremdeles er godt nok til å brukes, eller om det er for gammelt.
– Når man kjøper hudpleieprodukter, så pleier det å stå på selve produktet eller på pakningen et lite tegn, som ser ut som et åpent lokk og på det lokket så står det for eksempel 6M eller 12M – det betyr at det kan brukes henholdsvis seks måneder eller 12 måneder etter åpning, sier Al-Mustafa.
Faktisk kan en solkrem være beskyttende i lang tid, forteller hudlege Inger Marie Skoie.
– De fleste solkremer beholder sin opprinnelige styrke i minst tre år. Dette betyr at du kan bruke rester etter solkremer fra år til år. Selv om solkremen bare er en sommer gammel, kan imidlertid SPF reduseres hvis den for eksempel har vært utsatt for varme. Det er derfor lurt å sjekke konsistensen. Endringer som klumper og lukt kan skyldes at den er forurenset med bakterier, sier hun og fortsetter:
– Noen solkremer har en utløpsdato. Hvis utløpsdatoen har passert, kast solkremen. Hvis du bruker solkremen riktig bør den jo egentlig ikke vare så veldig lenge!
Ikke gjør disse feilene
Du tenker kanskje at det ikke er så mange feil man kan gjøre med solkrem. Den skal jo bare på huden og så er man ferdig. Eller? Al-Mustafa sier folk gjør flere feil når det kommer til solbeskyttelse. Og noen kan gjøre mer skade enn godt.
– Ikke bland ulike solkremer. For eksempel fysisk og kjemisk filter. Avobenzone, et kjemisk filter som absorberer UVA, kan reagere med zinkoksid og gi potensielt skadelige nedbrytningsprodukter. I de fleste gode solkremer brukes en type zinkoksid som ikke skal gi en slik reaksjon, men det er vanskelig å vite slikt hvis man sitter og blander på egen hånd, spesielt ikke med kremer man for eksempel har kjøpt fra en utenlandsk nettside.
En annen feil hun ofte ser er at folk ikke lar solkremen trekke inn før man påfører sminke over.
– Vi må huske på at solkremen skal legge seg som et beskyttende lag, nesten som et lag med lakk på huden, og det er viktig å ikke lage defekter i dette laget.
– Solkremen er det siste steget i hudpleierutinen før sminke. La den trekke godt inn og tørke før du påfører sminke.
Og apropos sminke og solfaktor: Ikke bland solkrem og foundation, anbefaler Al-Mustafa.
– Da får man også en annen formulering av solkremen, og en helt annen beskyttelse.
Om du liker å blande foundation med solfaktor, er dette altså noe du bør slutte med. Men heldigvis finnes det gode alternativer. Flere merker har nemlig solkremer med farge. En enkel måte å være sikker på at huden får beskyttelsen den trenger, samtidig som du sparer tid på badet!
Solkrem med farge
Farget solkrem med SPF 50, som beskytter huden og gir en lett dekkevne.
Beskytter og styrker
Elizabeth Arden Prevage Anti-Aging City Smart beskytter mot forurensning og UV-stråler samtidig som den styrker hudens naturlige forsvar. Passer for alle hudtyper.
Hudlegens favoritt
Anthelios UVmune Ultra Light Cream SPF50+ fra La Roche-Posay som beskytter huden mot UVA- og UVB-stråler. Passer alle hudtyper.
Solfaktor med Aloe Vera
Solkrem fra COSRX med beroligende Aloe Vera. Superfin på tørre dager.
Solkrem med matt finish
Solfaktor fra Clarins som gir en tørr følelse på huden og en matt finish.
Parfymefri solkrem
Cliniderm Age Defence Sun Face med lett formulering og fri for parfyme.