Stor hudpleieguide: Hva betyr ingrediensene?

KJENN DIN HUD: Det kan være vanskelig å velge riktig hudpleie i et hav av produkter.
KJENN DIN HUD: Det kan være vanskelig å velge riktig hudpleie i et hav av produkter.MinMote/Emma Louise Fon Mathisen

Synes du hudpleie kan være vanskelig? Her finner du en oversikt over noen av de mest trendy ingrediensene akkurat nå.

Det er ingen tvil om at avansert hudpleie har blitt trendy. Og godt er det. For vi har faktisk begått – og gjør kanskje fremdeles – noen hudpleietabber vi gjerne skulle vært foruten. Men heldigvis lærer vi for hver dag som går, og hvis du er på utkikk etter mer kunnskap innen hudpleie, har du kommet til rett sted.

Visste du for eksempel at sminkeservietten ikke er en like god venn som man kanskje trodde? Og ja, noen ganger virker det kanskje lettvint og greit å bruke noe man har i dusjen til å fjerne sminken, men innerst inne – og ytterst – blir ikke huden kjempeglad for det. For å si det mildt.

Heldigvis er det mange som virkelig har fått øynene opp for hudpleie de siste årene, og mange er nysgjerrige rundt hvilke produkter som kan passe for akkurat deres hud. Ikke minst har vi blitt langt mer opptatt av å bry oss og forstå hva som faktisk står på ingredienslisten.

Trendy ingredienser

Maja Hattvang fra nettmagasinet Kabinettet har fulgt med på hudpleiemarkedet i over ti år, og sier mye har skjedd. Hun tror grunnen til at vi ser enkelte ingredienser «overalt» har med bevisstheten til kundene å gjøre.

– Når folk har blitt mer bevisste på hva hudpleie egentlig inneholder – både med tanke på effekt, og på hvordan det påvirker kropp og miljø – er det naturlig at markedet følger opp med å fokusere mer på ingrediensene.

Hun tror Internett ofte et er opphavet bak trendene.

– Interessen for spesifikke ingredienser oppstår gjerne i underskogen av Internett, på forumer og blogger, og så følger markedet opp med å lage produkter som fyller behovet.

Aktiv hudpleie

Når det snakkes om hudpleie hører man gjerne aktive ingredienser bli nevnt igjen og igjen, men hva er det egentlig?

Aktive ingredienser er først og fremst produkter som skal gi en effekt på huden din. Begrepet er lånt fra medisinverdenen, og ingrediensene skal jobbe målrettet mot spesifikke områder.

Og det er nettopp disse ingrediensene vi skal ta for oss i dag!

Vi har laget en liste over noen av de mest «trendy» ingrediensene. Hva de gjør, hvilke andre ingredienser de trygt kan mikses med, og hva du bør være obs på.

TRENDY INGREDIENSER: De seneste årene har hudpleieingredienser blitt stadig mer populært blant forbrukerne.
TRENDY INGREDIENSER: De seneste årene har hudpleieingredienser blitt stadig mer populært blant forbrukerne. MinMote/ Emma Louise Fon Mathisen

Hyaluronsyre

Hyaluronsyre er ingrediensen du trenger for en fuktet og glødende hud. En mild ingrediens alle, uansett hudtype, kan innføre i hudpleierutinen.

Hyaluronsyre blir samtidig ofte beskrevet som en «tørr svamp» som trekker til seg all fukt, og dermed kan tørke ut huden om den blir påført alene.

Les alt om hyaluronsyre her.

Niacinamide

Niacinamide er ingrediensen som kan hjelpe mot alt fra overaktiv talgproduksjon og store porer, til fine linjer eller tørr eksemhud. I tillegg er det en ingrediens som kan brukes av de aller fleste, ifølge hudlegene.

For mange er det niacinamide som er introduksjonen til målrettet hudpleie, nettopp fordi den passer alle og kan mikses med det aller meste.

Lest alt om niacinamide her.

Retinol

Retinol er ingrediensen som blir rost opp i skyene av både hudleger og forbrukere.

Retinol er en av de mest veldokumenterte ingrediensene innen aktiv hudpleie, og har et stort spenn i ulike bruksområder. Retinol er nemlig gunstig på utfordringer som ujevn hudtone, linjer og cellefornyelse. Men til tross for sine supre egenskaper, er retinol en ingrediens som kan irritere huden, og krever at man trener opp hudens toleranse.

Lest alt om retinol her.

C-vitamin

Glød, glød, glød! C-vitamin er ingrediensen du trenger om du er ute etter en sunn og glødende hud.

Om du ønsker å reparere solskader, minimere alderstegn eller bare gi huden en frisk glød, er dette ingrediensen du bør se etter.

Les alt om C-vitamin her.

Salisylsyre

Kviser er dessverre ikke kun forbeholdt tenårene. Ja, problemet slipper ofte en god del når man kommer opp i 20-årene, men irriterende og vonde kviser kan komme tilbake gjennom hele voksenlivet. Da er salisylsyre en god hjelper for å få fortgang i prosessen med å ta kverken på de irriterende kvisene.

Les alt om salisylsyre her.

Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?