MinMotes store hudguide: Dette bør du gjøre med huden i høst

MYE PÅ MARKEDET: Det kan være vanskelig å vite hvilke produkter og ingredienser som passer for din hud. Vi har spurt ekspertene. Foto: Elise Alexandra Gulbrandsen/VG

Kosmetisk lege Rolah O. Lønning og kosmetisk sykepleier Anne Line Leonthin gir sine beste råd til hvordan du kan oppnå en ren, spenstig og glødende hud, uansett hudtype. 

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Etter sommeren kan mange merke endringer i huden. Kanskje du får utbrudd av kviser og svarte prikker, eller at huden blir gusten og tørr etter noen måneder med sol? Pigmentflekker i ansiktet er heller ikke uvanlig.

– Nå er tiden inne for reparasjon og korrigering. Det er lenge til vi må ta hensyn til solen og vi kan gå mer målrettet og effektivt til verks. Vi har alle ulike behov, men vi har noen fellesnevnere og tips som fungerer for mange, sier dermatologisk sykepleier Anne Line Leonthin hos Beth's Medispa.

MinMote har spurt henne og kosmetisk lege Rolah Osman Lønning om deres beste tips til de tre vanlige hudtyper:

• Aldrende hud og pigmentering

• Fet hud med urenheter som nupper og kviser

• Sensitiv hud

– Nå som vi er tilbake i hverdagen etter sommerferien er det helt perfekt og ta tak i hudrutinen igjen, eller rett og slett starte en. Mitt beste tips er å begynne med de grunnleggende stegene som å rense hver morgen og kveld, samt bruke nøkkelingredienser tilpasset din hud, og solfaktor. Det kan være så enkelt som tre til fire produkter, sier Leonthin.

Dermatologisk sykepleier Anne Line Leonthin. Foto: Privat

Rolah Osman Lønning driver og eier klinikken og kursinstituttet Rû i Stavanger.

– Ethvert hudpleieregime bør inneholde en mildt eksfolierende rens og toner tilpasset hudtype. Se etter salisylsyre som ingrediens om man er plaget med fet hud og akne, glycolsyre om man ønsker glød og pigmentforebygging, eller sulfonsyre om man er mer tørr eller normal i huden, sier Lønning.

Leonthin og Lønning har følgende tips for de ulike hudkategoriene:

Aldrende hud og pigmentering

– Volumtap, fine linjer, rynker og ujevn pigmentering er alle tegn på at huden eldres. Det er helt fantastisk å bli eldre, men vi kan se ut som vi føler oss med enkle grep, sier hun og fortsetter:

– Den mest effektive og dokumenterte ingrediensen på markedet er retinol. Kombinerer du retinol med pigmentregulerende ingredienser som niacinamide, kojic acid, mandelsyre, pytic acid og azelainsyre har du en vinner for jevn og glødende hud. Utfordringen med retinol er at du vil oppleve rødhet og tørrhet i en startfase som skyldes økt hudfornyelse og en midlertidig svekkelse av overhuden. Men dette er forbigående, eventuelt så kan du trappe opp retinol-produktet ditt med å starte forsiktig noen kvelder i uken og i tillegg gi huden ekstra barrierebeskyttelse gjennom dagen og de kveldene du ikke bruker retinol. Husk solfaktor, sier Leonthin.

– Er syrer og retinol for alle?

– Det er de ikke. Gravide skal unngå retinoler, og salisylsyre-preparater, men kan ellers bruke det aller meste. Syrer egner seg heller ikke på svært sensitiv hud som hos dem med atopisk eksem, eller rosacea. Disse hudtypene bør bruke milde produkter utviklet for å dempe utbrudd, sier Lønning.

Hun anbefaler å bruke et C-vitaminserum for å gi huden glød, forebygge pigmentering, solskader og rynker.

Kosmetisk lege Rolah Osman Lønning. Foto: Trond Oliversen

Fet, blank hud med urenheter som nupper og kviser

– Etter sommeren kan mange oppleve å få mer urenheter og at huden er vanskelig å holde i sjakk. Mitt beste tips er både mekanisk og kjemisk eksfoliering på ukentlig basis. Det finnes mange gode peelingpads på markedet og her vil nøkkelingredienser være salisylsyre, mandelsyre og glycolsyre i kombinasjon. Jeg anbefaler i tillegg å skrubbe huden forsiktig noen ganger i uken de dagene du ikke bruker peeling pads. Når det gjelder kremer er azelainsyre, melkesyre, salisylsyre, retinol og niacinamide gode ingredienser man bør se etter, sier Leonthin.

For dem med tendenser til akne vil serum med ingredienser som hyaluronsyre og squalene være bedre, mener Dr. Lønning.

– Hyaluronsyre er en fuktgiver, og squalene regulerer oljeproduksjon og er antiinflammatorisk. Derfor passer den også til sensitiv hud med eksem eller akne. For å unngå utbrudd bør man holde seg unna fetere kremer tilegnet eldre hud. Bivoks, diverse oljer, og E-vitamin-preparater kan alle gi utbrudd i de som er sensitive, sier Lønning.

Sensitiv hud

Rødhet, tørrhet, tidvis utbrudd av røde prikker og varme er alle kjennetegn på sensitivisert hud.

– Sensitivisert hud liker som regel dårlig når vi får væromslag. Her er hudbarrieren det viktigste å tenke på. Mange med denne hudtilstanden vegrer seg til å prøve nye produkter da veien til reaksjon er kort. Nedsatt hudbarriere og inflammasjon er det første som må repareres. Da er kraftfulle antioksidanter, hyaluronsyre, ceramider, melkesyre, ulike peptider og azelainsyre gode ingredienser å se etter, mener Leonthin.

Disse «feilene» er gjentagende

– Er det noen «vanlige feil» som dere ser ofte at folk gjør når det kommer til hudpleie?

– Den vanligste feilen er nok bruk av ulike produkter og slurv med daglige rutiner, mener begge hudekspertene.

Lønning utdyper:

– Ofte ser jeg at man enten bruker altfor mye på en gang slik at huden blir overarbeidet og stresset, dette kan resultere i akneutbrudd, utslett, flekker og rødhet. Ellers ser vi også at mange bruker for lite, kanskje ingenting, slik at huden er tørr med utslett, utbrudd, pigmentflekker og tidlige alderstegn, sier hun.

– Rutiner er nøkkelen til god hudhelse, det du gjør gjentagende hver morgen og kveld gir magiske resultater, sier Leonthin.

HOLD DET RENT: – Vask alle makeup-kostene dine jevnlig med Zalo og la de tørke flatt over natten. Det gir et helt annet resultat og vi sørger for at sminkepungen ikke er en vandrende bakteriebombe, sier Leonthin. Foto: MinMote

Hudekspertenes beste tips

– Hva er deres aller beste hudpleie-tips?

– Utenom å bruke solfaktor hver eneste dag er hjemmepeel og masker er mitt absolutt beste tips. Nå som høsten er her kan vi virkelig gi huden en effektiv retinolpeel eller deilige nærende masker til en sår og tørr hudbarriere. Jeg lar maskene ligge lenger en angitt virketid med mindre det er masker som kan gi kraftige reaksjoner, lar jeg maskene ligge i tre til fire timer eller over natten for maks effekt, tipser Leonthin som legger til:

– Vask alle makeup-kostene dine jevnlig med Zalo og la de tørke flatt over natten. Det gir et helt annet resultat og vi sørger for at sminkepungen ikke er en vandrende bakteriebombe.

Dr. Lønning har disse tipsene:

– Kjøp en god rens som gjør at du har lyst til å vaske ansiktet hver morgen og kveld, et stabilt C-vitaminserum som gir deg full pakke forebygging, og et godt eksfolierende produkt til natt, noen pads, et glycolysre produkt, eller en retinol-krem. Og så er det alfa og omega å bruke solkrem hver dag, Solen er ansvarlig for opp til 90 % av hudens aldring, mener Lønning.

Publisert: