Derfor får du «dårlig» hud når høsten kommer

KAN VÆRE PLAGSOMT: Huden jobber ekstra hardt for å «reparere» seg selv etter sommeren, og da kan det ofte oppstå urenheter og gusten hud, forteller kosmetisk sykepleier, Silje Austnes. Foto: Getty Images

Etter sommer og sol har huden en tendens til å bli fet, kvisete og gusten. MinMote har spurt hudeksperter om hvorfor dette skjer og hva du kan gjøre for å fikse det.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Noe av det beste med sommeren er at huden får farge, urenhetene ofte blir på magisk vis borte og du får en glød som du bare sol og sommerfri kan lage.

SMINKE

Slik kan du forresten sminke deg til glød året rundt.

Før du vet ordet av det er brunfargen borte og vonde kviser popper ut én etter en før du rekker å si «høst». Du er plutselig speilblank i pannen, rundt nesen og har fire kviser på haken samtidig, i tillegg til de vakre blå ringene under øynene.

HUDPLEIE

ette gjør du steg for steg når kvisen har kommet

EKSPERT PÅ HUD: Silje Austnes er kosmetisk sykepleier hos Beth's Medispa. Foto: Siljeaustnes.com

Skrubb huden

– Dette er helt vanlig og typisk for sesongen vi er inne i nå. Dette skjer fordi huden har blitt eksponert for sol hele sommeren, er uttørket og urenheter blir derfor tilsynelatende borte. Sol er en kortvarig regulering av kviser, og når man har vært mye i solen øker dannelsen av døde hudceller. Huden jobber derfor på spreg for å beskytte seg selv, forteller Silje Austnes, kosmetisk sykepleier hos Beth's Medispa, og legger til:

– Talgproduksjonen øker for å reparere uttørkingen og urenhetene kommer derfor lettere til høsten. Døde hudceller forhindrer refleksjon av lys i huden, og derfor kan huden fremstå som gusten.

Austnes forteller at det viktigste du kan gjøre for å bedre hudproblemene, er å bruke en god skrubb.

– Tenk først og fremst at du skal reparere huden etter sommeren. Finn en skrubb som er tilpasset for din hud, og bruk den hver kveld før du legger deg. Smør huden med en fuktighetsgivende krem som ikke er for fet, gjerne med C-vitamin, og for å roe ned urenhetene bør du bruke en krem med A-vitaminsyre.

Se hvordan huden ble etter å ha brukt håndkrem i ansiktet:

HUDPLEIE

Hertuginne Meghans budsjettvennlige skjønnhetstriks

Sov med fuktighetsmaske

Anne-Berit Eide, eier og daglig leder ved Oslo Hudpleieklinikk, forteller til MinMote at det viktigste er å gi huden fukt etter en solfylt sommer.

EKSPERT: Anne Berit Eide eier og driver Oslo Hudpleieklinikk. Foto: Privat

– Det er så enkelt som at huden også har årstider, og at den må tilpasses deretter. Talgproduksjonen går ned når man er i solen, og øker når høsten kommer. Når huden må forsvare seg mot temperaturforandringer og tørr luft, produserer den mer fett og derav kommer urenhetene.

SMINKE

Dette er høstens store sminketrend

Eide forteller at mange ofte glemmer å gi huden nok fuktighet gjennom masker og kremer.

– Vær nøye med å rense huden hver morgen og kveld, og bruk en peeling innimellom – men ikke for ofte. Ta fuktighetsmaske 2–3 ganger i uken når huden er på sitt verste, og du kan gjerne sove med den også.

Les også: Disse skjønnhetsproduktene jobber over natten

Publisert:

Finn mer innhold om: