Hvor høy faktor skal du bruke i påskesolen, og hvor ofte bør du smøre deg? Får du farge når det er overskyet? Se hva ekspertene anbefaler her.
Det er lite som kjennes så godt som de første, varmende solstrålene etter en lang vinter. Enten du tilbringer påsken på fjellet eller i byen bør du bruke solfaktor i ansiktet, og andre steder hvor du blotter bar hud som armer, hals og ører.
Syden i påsken? Her er det fineste badetøyet
Men hvor høy faktor på solkremen bør du bruke?
Lege Rolah O. Lønning ved BeWell-klinikken anbefaler høy faktor og hyppig smøring. Det kan være lurt å smøre seg 15-30 minutter før du skal ut i solen, så kremen får trukket ordentlig inn i huden.
Les også: Nivea versting i solkremtest
– Jeg anbefaler høy faktor, gjerne SPF 50. Man bør også smøre seg hver annen time for å opprettholde faktoren, sier hun og fortsetter:
– I påsken er man oftest i fjellet hvor det er snø, og snøen reflekterer solstrålene slik at man er ekstra utsatt for de negative effektene av solen som hudkreft og tidlig aldring. Det er derfor ekstra viktig å bruke høy nok faktor, sier Lønning til MinMote.
Bruk solkrem alltid uansett
Hun får støtte av kosmetisk sykepleier Silje Austnes.
Solfaktor fra Korres SPF 50, 142 kroner hos Vita. Foto: Produsenten
Leppepomade fra La Roche-Posay med solfaktor SPF 50, 85 kroner hos Apotek1. Foto: Produsenten
Solkrem fra Cliniderm SPF 30, 99 kroner hos Apotek1. Foto: Produsenten
Leppepomade fra Harmoni med solfaktor SPF 30, 29 kroner hos Vita. Foto: Produsenten
– Det viktigste er å beskytte ansiktet godt mot UVA-og UVB stråler, slik at man unngår solforbrenning. Jeg anbefaler å bruke en solfaktor med SPF 30-50, som er tilpasset ens egen hudtype, forteller hun til MinMote.
For sent ute? Slik redder du solbrent hud
Austnes mener at man alltid bør smøre seg med solkrem når man er ute i dagslys, uansett om det er sol eller ikke. Det kan derfor være lurt å skaffe seg en god dagkrem med solfaktor.
Fargen kommer gradvis
I likhet med Lønning, råder Austnes folk til å smøre seg annen hver time for optimal solbeskyttelse, og minner om at fargen du får etter en dag ute, ikke alltid synes med en gang.
- For en lys hud vil ikke brunfargen vise umiddelbart, ei heller en rødhet ved forbrenning. Det kommer mer til syne etter noen timer, eventuelt på kvelden eller neste morgen. Man kan føle seg sår og lett rød etter kort tid ved mye UV-eksponering, men dette kan forverres.
Ved kraftig solbrenthet anbefaler Austnes følgende:
– En forbrenning bør vaskes forsiktig, og påføres gode beroligende kremer uten for aktive ingredienser. Ved sterke smerter, hevelse eller blemmedannelse bør man alltid kontakte lege, sier hun til MinMote.