Hvorfor er vi besatte av å ha hud uten kviser?

VIL INSPIRERE: På sosiale medier er det flere som deler bilder av huden slik den egentlig er. Foto: @barefacedfemme/ @healmyskinfromwithin (med tillatelse).
VIL INSPIRERE: På sosiale medier er det flere som deler bilder av huden slik den egentlig er. Foto: @barefacedfemme/ @healmyskinfromwithin (med tillatelse).

Derfor er #skinpositivity bevegelsen vi alle har ventet på.

Kviser dukker opp fra tid til annen. Noen av oss sliter med akne også langt forbi tenårene. Det kan virke som om nesten alle har prikkfri, glødende hud.

Men la oss være ærlige, det er ikke sånn. Og hvor ofte ser du egentlig folk frem huden slik den er, med noen kviser nå og da?

Kviser og akne kan være både sjenerende og smertefullt. Og mange av oss blir nærmest besatt av å få det vekk. Det testes kremer, serumer og behandlinger samtidig som side opp og ned om hudpleie granskes.

SLIK VI ER VANT TIL Å SE DET: Glassklar hud med massevis av glød. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.
SLIK VI ER VANT TIL Å SE DET: Glassklar hud med massevis av glød. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.

Men noe har skjedd i sosiale medier. Stadig fler deler bilder av huden sin slik den er. Vogue kaller «skin positivity» og det å være «acne positive» en bevegelse, og mener det er på tide av vi feirer kvisene.

MinMotes skjønnhetsekspert Therese Aanonli har merket en tydelig trend.

– Hud og hudpleie er hottere enn aldri før. En frisk og sunn hud virker å være det alle etterstreber, sier hun.

Foto: @fayes_skin
Foto: @fayes_skin

Selv om Aanonli nærmest er dronningen av glødende hud, har hun selv rosacea og melasma, og sier det er noe hun får mye tilbakemeldinger på.

– Engasjementet eksploderer når jeg viser huden min når jeg har rosaceautbrudd eller tydelige pigmentflekker. Det viser bare at dette er høyst vanlig, men samtidig at mange er ukomfortable og plaget grunnet en hudutfordring, da spørsmålene ofte dreier som om hvordan lindre, fjerne eller skjule «problemet». Det kommer også ofte med kommentarer som at «du kler de, men det gjør ikke jeg».

Foto: @barefacedfemme
Foto: @barefacedfemme

Delte kvisebilde – overveldet av responsen

En av dem som setter pris på bevegelsen er influencer Emilie «Voe» Nereng.
– For meg har bevegelsen stor betydning, for det gjør at jeg lettere kan akseptere min egen hud. Kviser er noe jeg på en måte har lært at jeg burde skjemmes over, men jo flere som viser at det er helt normalt, jo bedre vil det bli, sier hun til MinMote og legger til:

– Jeg har slitt med huden i ungdomstiden, og nå i voksen alder. Alle som sliter litt med huden, er veldig opptatt av andres hud. Å ha problemer med huden gjør at man føler seg alene.

Derfor bestemte Nereng seg i november for å legge ut et bilde av sin egen rygg og ansikt, tatt mens hun hadde et kraftig kviseutbrudd.

– Jeg skjemmes over huden, men hadde selv trengt at noen viste frem i sosiale medier at det er normalt å ha kviser. Vi ser alltid kviser i en sammenheng til hvordan man blir kvitt det, og som at det er noe man ikke skal ha. Jeg valgte derfor å ta et litt vakkert bilde av det, sier hun.

VILLE GJØRE KVISER VAKKERT: Influencer Emilie Nereng. Foto: Emilie Nereng/Privat.
VILLE GJØRE KVISER VAKKERT: Influencer Emilie Nereng. Foto: Emilie Nereng/Privat.

Managementselskapet til Nereng er MaxSocial, som er heleid av VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.

Selv ble Nereng overrasket over mengden positive tilbakemeldinger.

– Jeg var ganske sikker på at mange ville sette pris på det, men jeg forventet nok også noen stygge kommentarer. Responsen var helt vill, og det er mitt mest likte bilde på Instagram. Det var så mange delinger, og takkemeldinger fra folk som sliter med huden selv, og foreldre som takket meg for å vise hvordan det kan være.

Nereng har selv gått på en kraftig medisinsk behandling for å få bukt med hudproblemene, uten at hun oppnådde ønsket effekt.

– Jeg skulle ønske vi slapp det. Jeg har aldri følt meg så dårlig som da jeg gikk på den behandlingen. Kvisene blusset også opp igjen. For meg er det viktig å kunne leve med huden slik den er.

Det er et begrep hun håper vil bli borte med «skin positivity»-bevegelsen.

– Det er mange som kaller det for uren hud. Det finnes vel knapt noen som pleier huden mer enn de som sliter med kviser. Vi har testet alt, sier Emilie Nereng.

Foto: @barefacedfemme
Foto: @barefacedfemme

MinMotes skjønnhetsekspert mener det er flere faktorer som spiller inn på hvorfor vi er så opptte av å skjule eller eliminere kviser.

– Vi ser at trenden om en sunn livsstil fortsatt er supertrendy. Og sammen med en sunn livsstil følger også en sunn hud. Det hører liksom litt sammen, uten at det nødvendigvis har en sammenheng, sier Aanonli.

Foto: @healmyskinfromwithin
Foto: @healmyskinfromwithin

Når bør man oppsøke lege?

Andrea Birketvedt, klinikksjef og lege hos maja.no, jobber til daglig med spørsmål om hud. Hun forteller at «ren og frisk hud alltid har vært et skjønnhetsideal»,

– Sett fra et helseperspektiv så sier huden mye om helsen. Sunn hud er en god indikator på at man får nok søvn, aktivitet, næring og at kroppen generelt er i balanse. Kviser og urenheter gir et inntrykk av det motsatte og det er nok derfor så mange vil kvitte seg med det, selv om det er helt naturlig og veldig vanlig, sier legen.
Hun anbefaler å oppsøke lege dersom du opplever at huden din forverrer seg.

– Hvis man er plaget med mer uttalt akne som gir arrdannelse er det lurt å oppsøke lege raskt. Arr er nemlig ikke like enkelt å behandle som akne, sier legen.

– Kan alle få prikkfri hud, eller må vi senke forventningene?
– Prikkfri hud kan nok de færreste få. Gener spiller også en stor rolle. Men hvis man tar vare på huden, så kommer man langt. Har man større utfordringer med akne og urenheter, så finnes det mange effektive behandlingsformer, sier Birketvedt.

Foto: @barefacedfemme
Foto: @barefacedfemme

Hudpleie-entusiast Cathrine Stabel, som står bak nettsiden Helt Krem, sier hun tror noe av grunnen til at mange later til å være ekstra opptatte av hud og hudpleie nå er en kombinasjon av å se sitt eget fjes i monitor på FaceTime, Teams, Zoom og lignende, samtidig som munnbind fører til en rekke hudproblemer man ikke har slitt med tidligere.

– Da leser man seg gjerne opp og tester produkter som behandler dette. Jeg tror også det hjelper at folk flest har mer tid og at egentid til selvpleie gjør godt for hud og hjerne i en tid som denne, samt at flere og flere blir opptatt av hvilke ingredienser som faktisk kan gjøre noe for huden.

Foto: @fayes_skin
Foto: @fayes_skin

Stabel mener det at flere nå deler bilder av huden slik den egentlig er, er «nydelig».

– Alle blir usikre på huden sin, enten de er 14 med kviser eller 40 med pigmentflekker. Vi trenger å se mer av det for å normalisere det. Alle har porer. Alle har sine hud-ting. Det er normalt. Ingen skal skamme seg over å ha kviser, sier gründeren.

Foto: @healmyskinfromwithin
Foto: @healmyskinfromwithin

Therese Aanonli håper flere nå kan bli komfortable i egen hud.

– Jeg håper selvfølgelig vi vil komme dit hvor det ikke blir sett rart på dersom man med hode høyt hevet spaserer stolt rundt med en hud som ikke er plettfri. Det hadde vært helt magisk! Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg er kommet dit hvor jeg faktisk kan synes jeg ser flottere ut når min melasma (pigmentering) faktisk er synlig enn når jeg dekker den til med make-up. Alt til sin tid og alt til sin look. Men det er uansett veldig befriende å føle på at jeg ikke bryr meg om hvorvidt huden min er plettfri eller ei, sier skjønnhetseksperten.

Therese Aanonli er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Hvordan var din opplevelse i dag?