Slik vet du når sminken din har gått ut på dato

BLIR GAMMEL: Det er flere måter å finne ut om sminken din er blitt gammel på. MinMote forteller deg hvordan. Foto: Getty Images

Gammel sminke kan være dårlig for huden og gir ikke samme resultat. MinMote har listet opp hvor lenge hvert produkt i sminkepungen din varer.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

At mat går ut på dato er noe de fleste vet - men visste du at også sminken din har en viss holdbarhet? Når denne er overskredet, bør sminken havne like selvsagt i søple som en gammel melkekartong.

Så hvordan vet du når det er på tide å kvitte seg for eksempel med favorittfoundationen, eller kajalen du kun bruker når du skal pynte deg litt ekstra?

Se også hvordan du legger perfekt leppestift i denne videoen:

Mette Johrde har vært sminke- og håransvarlig for «Idol», «Skal Vi danse», «Spellemann» og en rekke andre store TV-produksjoner. Hunforteller at du stort sett merker når sminken din er gått ut på dato.

EKSPERT: Sminkesjef Mette Johrde har lang erfaring som sminkør. - Du ser med en gang når et produkt er gammelt og ikke svarer til forventningene, sier hun. Foto: Privat

-Det er viktig å være klar over at sminke ikke varer evig. Dette gjelder spesielt flytende og krembaserte produkter som foundation, dekkstift og kremrouge. Når sminken er blitt for gammel skjer det en reaksjon som gjør at ingrediensene forandrer konsistens, den vil skille seg og ikke lukte spesielt godt. Da fungerer den ikke lenger optimalt på huden, forteller Johrde.

Uren hud

- Hva kan skje hvis du bruker gammel sminke?

- Du kan for eksempel få uren hud, eller i verste fall en allergisk reaksjon med utslett. Du ser med en gang når et produkt ikke svarer til forventningene - du klarer ikke å sminke deg på samme måte som med friske produkter. En god test er å lukte på sminken, sier hun.

SMINKE

Så ofte bør du bytte ut sminkekosten din!

Johrde forteller også at «tørrvarer» som pudder, rouge og øyenskygge kan vare i flere år.

- Det er ingen tvil om at tørr sminke varer lenger enn flytende, men ingenting er evigvarende. Ingredienser og kvalitet spiller også en viktig rolle, sier hun.

- Dessuten er det forskjell på holdbarheten på rimelig og dyr sminke. Sistnevnte varer som regel lengst, men det handler også om at dyrere sminke inneholder en høyere prosent pigmenter. Det gjør at den har bedre dekkevne og er drøyere i bruk.

MinMote tester: Hva er best - dyr eller billig neglelakk?

Kort oppsummert - så lenge varer sminken din:

Foundation, concealer og dekkstift: 6 til 12måneder.

Tips: Lukter det surt eller rart og skiller seg slik at det kommer ut gjennomsiktig væske som ligner på vann, er det bare å kaste produktet.

Kajal og eyeliner: 18 til 24måneder for kajal/blyant, og seks måneder for våtliner.

Øyenskygge, rouge og pudder, fast form: Opp til to år.

Maskara: Vannfast varer ikke like lenge som vanlig maskara, som kan holde seg fin opptil 6 måneder om du skrur igjen korken godt.

Lipgloss og leppestift: 12 til 18 måneder.

Tips: Sett alle flytende sminkeprodukter kjølig for best mulig opprettholdelse.

Publisert:

Finn mer innhold om: