Slik sminker du ulike hudtyper

SKJØNNHETSEKSPERT: MinMotes skjønnhetsekspert guider til hvordan sminken sitter best på din hud.
SKJØNNHETSEKSPERT: MinMotes skjønnhetsekspert guider til hvordan sminken sitter best på din hud.Therese Aanonli

Tørr, moden, ujevn og fet – hud kommer i alle mulige varianter. Her får du tipsene til hvordan sminke din hudtype.

Vi alle har ulik hudtype og utgangspunkt. Ulike utfordringer med huden noen ganger krangler vi med en hud i ubalanse. Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal sminke huden sin og den vil også skifte gjennom årstider.

Jeg har selv en tørr til normal hud, med melasma og rosacea. Og en alder på 36 hele år.

Men det er noen enkle tips til hva man bør tenke på når det kommer til ulike hudtyper. Og felles for alle er at man alltid må ha riktig hudpleie i bunn. 

Therese Aanonli

Tørr til normal hud

En tørr hud har ofte døde hudceller eller annet smuss liggende på overflaten. Peel derfor huden er par ganger i uken for å fjerne smuss, døde hudceller og forurensing. Påfør deretter hudpleie som inneholder masse fuktighet før du begynner med sminken. Det er nøkkelen for å skape glød og en fin finish. 

Når du starter med sminken så pass på at du har en foundation som gir nok fuktighet. Styr unna de som er tørre og inneholder pudder. Det vil lett krakelere/flasse på huden da det raskt kan bli for tørt for en tørr hud.

Heldigvis finnes mange fantastiske foundations, CC- og BB-kremer på markedet som vi beholde fukten godt gjennom dagen. Bruk gjerne fuktige og kremete produkter både når det kommer til blush og solpudder. Jo mer fuktige produkter jo bedre. Påfør minimalt med pudder på toppen for å unngå å tørke ut huden. Pudder vil fremheve tørre partier i ansiktet samt legge seg i eventuelle linjer.

Therese Aanonli

Fet hud

En fet hud trenger oftest lettere og matte produkter. Som base til huden kan det være smart å bruke pudderfoundation fremfor fuktige produkter da det vil holde huden mattere gjennom dagen.

Men det finnes også utallige foundation i fuktig form som er matt og vil holde en fet hud i sjakk gjennom dagen. Ved påføring av blush og solpudder så er det også smart å ty til pudder fremfor kremte produkter, da det ikke vil «skli» like mye som eventuelt kremete produkter.

Vær ekstra nøye med påføring av pudder rundt øyet dersom du anvender maskara og øyenskygge. En fet hud vil ofte ha lettere for å smitte maskara under og over øynene men dette er lettere å unngå dersom du er nøye med å legge pudder helt opp mot vippekanten.

Therese Aanonli

Akne og ujevn hud

En ujevn hud forårsaket av arr, akne eller pigmenteringer kan ofte oppleves vanskelig å sminke pent. Dersom du har arr i huden vil en primer for porer kunne hjelpe som første steg før påføring av foundation. Jeg vil anbefale et tørt produkt til en hud med arr da det vil se mykere ut på huden.

Men dersom du har større utfordringer med arr så er det hudpleieren du først skal oppsøke. Det finnes mange gode behandlinger eller ulike hjemmeprodukter man kan bruke. 

Er det akne som er vanskelig så er en CC-krem eller en foundation med god dekk å anbefale. Et viktig tips er å ikke bruke for mye produkt fordi det vil kake seg og kan skli på huden og du vil miste dekkevnen, så trikse er god dekk på badeproduktene.

Har du tørr akne så er det også ekstremt viktig å bruke hudpleie med mye fukt før påføring av foundation med mye fukt. I enkelte tilfeller kan det være smart å unngå å påføre produkt der det er «sår» grunnet at man eksempelvis har pillet, da det vil legge seg ujevnt og kan nesten fremheve kvisen enda mer fremfor å skjule den.

Nøkkelen til å behandle akne er også gode hudpleieprodukter i bunn og fuktige gode foundations som jevner godt.

Pigmentering og melasma er også noe mange av oss har. Meg selv inkludert. Melasma kan være vanskelig å dekke 100 prosent men her er den mange gode CC-kremer og foundations som virkelig gjør jobben. Er det store ujevnheter i fargetoner så kan det noen ganger være fint å finne en fargenyanse som ligger et sted mellom den lyseste og mørke huden. Dette for å unngå at det mørkeste partiet og pigmenteringen skal fremstå som skitten å grå. Bruk også gjerne en bronzer i kremet form for å skape mer jevnhet i huden. En concealer i orange og fersken nyanse. 

Moden hud

En moden hud har gjerne linjer og grovere tekstur. Det viktigste hos en moden hud er å anvende fuktige og kremete produkter. Unngå pudderprodukter da de vil legge seg i linjer og fremheve de. Sett gjerne sminken med et lett sveip med løspudder men være påpasselig med mengde pudder slik at du bevarer gløden og unngår å få en for tørr og matt finish i huden som vil fremheve tekstur og linjer.

Unngå gjerne for mye øyensminke under øynene da det lett kan gi er tyngre blikk. Soft også gjerne leppekanten slik at den blir dus og ikke for skarp. En dus leppekant vil gi en illusjon om mer fyldige lepper. 

Therese Aanonli er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?