Kjønnsnøytral skjønnhet: – Sminke er for alle

NEGLELAKK: Harry Styles (26) har en leken stil og lakker ofte neglene. Foto: Scott Garfitt/EMPICS Entertainment

Uavhengig av om du er kvinne, mann eller nøytral, er det gøy å sminke seg og stelle med hår og negler. Her er noen kjønnsnøytrale sminketips.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Til tross for at kvinner gjerne tradisjonelt har brukt mer tid på å lakke neglene og ta på øyenskygge, er ikke sminke og skjønnhet forbeholdt det kvinnelige kjønn. Blant musikere, for eksempel, har malte øyne og neglelakk vært vanlig i årevis. David Bowie brukte fargerik sminke allerede på 70-tallet, og de fleste av oss – gutter som jenter – testet mammas neglelakk som barn.

– Sminke er for alle. Uavhengig av kjønn, sier MinMotes skjønnhetsekspert Therese Aanonli.

BOWIE: David Bowie brukte ofte sminke på scenen. Her på albumcoveret til «Pin Ups» i 1973. Foto: Hulton Archive/Getty Images

Selv om sminke for alle er intet nytt, er det et faktum at tilsynelatende stadig flere menn har valgt å eksperimentere med fargerike og glitrende skjønnhetsprodukter de senere årene.

– Alt er lov og det å uttrykke seg med sminke har blitt en trend i seg selv. Og den største trenden er nettopp det at man skal være seg selv, skille seg ut og tørre å være annerledes, påpeker Aanonli.

GUCCI: Harry Styles i Gucci-antrekk og pastellfarget neglelakk. Foto: Pa Photos

Negler og øyenskygge

Harry Styles (26), for eksempel, bruker som regel neglelakk i alle regnbuens farger når han opptrer eller viser seg på den røde løperen. Brooklyn Beckham (21), sønnen til David og Victoria Beckham, pynter også ofte neglene.

Designeren Marc Jacobs er selv glad i neglelakk, og kombinerer dessuten hyppig glossy øyenskygge med tredagersskjegget.

– Motpolen til den naturlige makeuplooken er den åpenbart sminkede looken. Øyenskygge, eyelinere og leppestifter. David Bowie var i sin tid sprek og en tidlig trendsetter, sier Aanonli.

SMINKE

Vårens største skjønnhetstrender

I fjor dukket eks-fotballspiller David Beckham opp på Love Magazine med grønn øyenskygge, noe som fikk mye ros i sosiale medier. Beckham har også uttalt at han regelmessig bruker hudsminke.

Naturlig sminke og frisk hud

Blant politikere og skuespillere er særlig sminke på huden vanlig uavhengig av kjønn, noe USAs president er et godt (eller dårlig?) eksempel på med sin velkjente oransjefarge i ansiktet. The Washington Post skrev for øvrig i 2019 at Trump bruker bronzer fra det sveitsiske merket Bronx Colors, for dem som lurte på det.

DONALD TRUMP: USAs president, Donald Trump, er velkjent for sin tilsynelatende sminkede hud. Foto: AFP

Menn, både kjente og ukjente, bruker gjerne hudsminke for å oppnå et friskt og glødende resultat, ifølge Aaonili.

– En typisk kjønnsnøytral trend er noe så enkelt som sunn frisk hud. Og det oppnås først og fremst ved å ta vare på huden med riktig hudpleie, men også produkter som eksempelvis foundation, concealer, BB- eller CC-kremer. En favoritt er gjerne en farget dagkrem da den lett jevner ut huden og gir en naturlig sunn finish. Et resultat som helt enkelt ser usminket ut, sier Aaonili.

Hun anbefaler fuktighet og kremete produkter for et naturlig resultat, og pudder om man ønsker et mer sminket uttrykk.

– Dersom du har skjegg er fuktige produkter generelt å anbefale, man unngår uansett å påføre produkter i skjegget men overgangen blir ofte penest og det er enklest å jobbe med, sier Aaonili.

Flere merker, som Chanel, fører sminkeprodukter spesielt rettet mot menn. På eksempelvis apoteket eller hos hudpleieren, kan man få tak i produkter for alle hudtyper og kjønn.

– Et annet hot tips til kjønnsnøytral make-up er å mikse hudpleien med en flytende bronzer eller foundation for å skape glød og gi huden et jevnere uttrykk, tipser Aaonili og fortsetter:

– Mange har lyse vipper og ønsker mer intensitet på vippene. En brun maskara er en sikker vinner som gir et softere og mer naturlig resultat enn sort.

Uansett hvilket resultat du ønsker, er mulighetene altså mange.

RØD LØPER: I film og på den røde løperen brukes ansiktssminke hyppig for å for eksempel å oppnå mattere hud i blitsregnet. Her er Timothée Chalamet i London. Foto: Pa Photos
Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge