Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.
På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Derfor må du vaske sminkekostene dine
Har du tenkt over hvor ofte du vasker sminkekostene dine? Hvis man ikke vasker dem kan man risikere å få uren hud og et dårligere sminkeresultat, sier ekspertene.
Det kan være vanskelig og kjedelig å få vasking av sminkekoster inn i hverdagsrutinen. Men gjør man dette vil man muligens forhindre uren hud og et dårligere sminkeresultat.
MinMote har snakket med sminkeekspert Tomas Erdis og Ragnhild Margrethe Andersen om deres beste råd innen sminke-hygiene.
Bakteriebombe
Makeup-artist, Tomas Erdis (35) mener det absolutt beste er å vaske sminkekostene sine mellom hver gang de brukes.
– Du vasker vel bestikk mellom hver gang du bruker det? Det burde du gjøre med sminkekostene dine også, sier han.
Makeup-artist Ragnhild Margrethe Andersen anbefaler å bruke en desinfiserende spray og tørke av med et håndkle mellom hver gang du bruker dem.
– Gi kostene dine en fullverdig vask i oljeoppløsende rens en gang i uken. Når det kommer til «beautyblendere» funker ikke den sprayen som rens i det hele tatt, siden oljen sitter fast.
Les også: Kultproduktene som er verdt å teste
Begge makeup-artistene bruker Zalo til å vaske kostene sine, men har også andre favoritter.
– Jeg anbefaler Zalo og alkoholspray. Det er klart at du kan risikere at kosten tørker ut, men det skjer vanligvis ikke. Jeg har flere koster som er over ti år gamle som er vasket med Zalo, sier Erdis.
Les også: Åtte beautyhacks du bør få med deg
Kan føre til uren hud
Det som skjer hvis man ikke vasker kostene sine ofte nok, er at det samler seg bakterier, ifølge sminkeekspertene. Huden blir byttet ut hele tiden, og vasker man ikke kostene sine blir død hud overført til kosten. Kosten vil også trekke til seg fett, talg og gamle sminkerester.
– Hver gang du tar kosten på et nytt ansikt overføres disse bakteriene og de koser seg og vokser. Det kan tette porene dine som kan føre til infeksjoner, kviser og svarte prikker.
Gir dårligere resultat
Om man ikke er flink til å vaske sminkekostene sine kan det også ødelegge for hvordan det ferdige sminkeresultatet blir.
– Hvis du har gammel foundation på kosten og gnir det over huden, vil det nok ikke se like fint ut som hvis du hadde hatt en ren kost, sier Erdis.
Andersen mener det kan gå fint å bruke samme kost til å touche opp sminken, så lenge den blir vasket på kvelden.
Dette bør du gjøre med huden i høst
– Noen ansikter takler touch-ups veldig bra. For noen legger sminken seg pent oppå sminken som allerede har vært der siden morgenen. Men hos noen kan sminken ha blendet seg veldig med olje fra huden, og da blir det fort veldig «grøtete», og ikke hverken pent eller behagelig for huden.
Vask svampene oftere
De kostene man burde være ekstra flinke til å vaske er de man har flytende produkter på ifølge sminkeekspertene, dette fordi bakterier elsker fukt.
– Hvis man bruker en beautyblender setter produktet seg gjerne inne i svampen, så den burde man egentlig vaske med en gang. Og det tar jo så kort tid å gjøre det, sier Erdis.
Les også:Hvordan forebygge og behandle solskader?
Sminkeeksperten vasker selv kostene sine mellom hver kunde, og da bruker han en såpe eller bare Zalo, som fungerer bra til å fjerne fett.
Andersen, som regelmessig sminker seg selv, har investert i syv beautyblendere, så hun kan bruke en for hver dag, før hun tar en fellesvask på slutten av uken.
– Jeg anbefaler å aldri bruke en skitten svamp. Den er jo våt, og bakterier florerer der det er fuktig. Jeg har hørt om folk som har lagt beautyblendere i en bolle med vann og lagt det i mikrobølgeovnen, men jeg er «old fashion» og vasker mellom hver gang.
Favorittene til Andersen og Erdis:
Oppbevar kostene på et eget sted
Erdis forteller at om man vil forhindre at kosten skal trekke til seg mugg og enda mer bakterier burde man oppbevare dem tørt.
– Mange har kostene sine liggende på vasken på badet, dette burde man ikke gjøre på grunn av bakterier.
Når Erdis vasker kostene sine bretter han dem inne i et håndkle og gjør at busten tilter nedover. På denne måten renner ikke vannet nede i skaftet og risikerer at limet løsner.
Les også: Kviser: Slik blir du kvitt akne og arr
Andersen oppfordrer til å ikke oppbevare kostene sine sammen med sminken sin.
– Det er mye bakterier i sminkeproduktene dine og, så ha dem heller separert. Du kan ha med i en egen sminkemappe eller egne «kit» som er laget til å ha koster i.
Slik vasker du kostene dine:
1. Skyll kosten under rennende, lunket vann.
2. Bruk en oljeoppløsende såpe og påfør kosten.
3. Press kosten mot håndflaten og gjør sirkulære bevegelser.
4. Gjenta til det ikke lenger kommer ut sminke fra kosten.
5. Klem forsiktig ut det resterende vannet.
6. La kosten tørke horisontalt på et rent håndkle. Helst med skaftet pekende nedover for å forhindre limet i å løsne.