Solbrent-sminke tar av på TikTok

NY TREND: Såkalt «sunburned blush» og «sunburned make-up» tar av på TikTok.
NY TREND: Såkalt «sunburned blush» og «sunburned make-up» tar av på TikTok.Therese Aanonli

Fokus på å beskytte huden fra skadelig solstråler har aldri før vært større. Samtidig har det blitt en trend å sminke seg til solbrent hud på sosiale medier.

Solkremer, solhatt og solbriller er bare noe av det vi beskytter huden med for å unngå solbrent hud. Derfor føles TikToks store sminkefavoritt om dagen noe underlig.

Det de fleste av oss bruker hele sommeren på å forebygge, er nettopp trenden TikTok har lagt sin elsk på. På den populære appen har emneknaggen «sunburned blush» og «sunburned make-up» blitt en greie, og mange deler videoer av hvordan man skal oppnå «solbrent hud»-sminke uten å faktisk være solbrent.

Trenden er ikke bare blitt omtalt på sosiale medier, men har også vært å se i en rekke internasjonale magasiner, deriblant Vogue.

«Solbrent blush er sommerens store it-jente sminketrend», skriver Allure. Coveteur mener «falsk solbrenthet er den ultimate sensommer-looken».

Flere lar seg inspirere av kjendisene, deriblant annet en av TikToks mest populære brukere, Addison Rae, som tidligere har vist sine seere hvordan hun legger blush ved siden av nesen og opp mot øynene for å se litt ekstra solkysset ut.

Hailey Bieber har også kastet seg over trenden, og har flere ganger vist at hun er fan av å legge blush særlig på neseryggen og i kinnene.

– Forhåpentligvis går trenden fort over

Det er et paradoks at samtidig som fokuset på solbeskyttelse aldri har vært større, er det en trend å se solbrent ut. Men hvorfor er det blitt ettertraktet å ha en hud som ser solskadet ut?

– Forhåpentligvis går trenden fort over, sier Mona Stensrud, spesialrådgiver i Kreftforeningen.

– Det er uheldig hvis det gir en signaleffekt som får flere til å utsette seg for sterk sol for å la huden bli solbrent, sier Stensrud og fortsetter:

– Men holder man seg til sminken, er dette et bedre og ufarlig alternativ.

Hun understreker at man uansett bør sørge for å bruke solkrem og generelt følge solrådene.

– Norge er et av landene i verden som har høyest forekomst av den alvorlige hudkrefttypen melanom. Dette er den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25 til 50 år, og rundt ni av ti tilfeller skyldes UV-stråler fra sol og solarium.

Her kan du se hvor godt solproduktene beskytter deg:

– Bedre enn å faktisk bli solbrent

I lang til har en såkalt «solkysset look» vært populært. Men her er det heller glødende produkter og bronzeren som får kjørt seg litt ekstra. Hudlege Miray Al-Mustafa tror den solbrente sminken har litt samme effekt som denne.

– Det er inntil hevelsen, flassingen, pigmentflekkene og økt risiko for hudkreft setter inn, sier hun og fortsetter:

– Det er selvfølgelig ikke helt uproblematisk at en makeuptrend etterligner en solbrent look, men som hudlege synes jeg det er bedre å oppnå dette med sminke enn å faktisk bli solbrent.

Hun er positiv til trenden, så lenge man ikke lar seg påvirke til å bli solbrent på ekte.

– Jeg støtter alt som innebærer at man reduserer faktiske solskader ved at man får resultatet med en alternativ og uskadelig måte. Blush fremfor soling, solpudder og selvbruning fremfor brunfarge.

STØTTER TRENDEN: Hudlegen sier hun støtter alle trender som reduserer faktiske solskader.
STØTTER TRENDEN: Hudlegen sier hun støtter alle trender som reduserer faktiske solskader.

– Gir ekstra fart og farge

Også MinMotes skjønnhetsekspert Therese Aanonli er positiv til trenden, og mener den er uskyldig når den blir oppnådd ved hjelp av sminke.

– Trenden kan være problematisk med tanke på navnet, men man kan finne problemer med alt! Jeg tror folk forstår at dette handler om sminke og det å gi ekstra farge til ansiktet, ikke at det faktisk er fint å være solbrent. Det tror jeg alle skjønner, sier Aanonli og fortsetter:

– Jeg tenker at denne trenden er ganske så uskyldig.

Hun sier hun selv synes trenden er fin, og har selv kastet seg på.

– Det er en look som faller litt mellom solkysset og «peachy», bare at man har tatt sistnevnte ett steg lenger. Det gir ekstra fart og farge i fjeset. Den solbrente sminketrenden er ganske fresh. Juks det til, men ikke overdriv. Det vil bare se teatralsk og usunt ut.

Therese Aanonli er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?