Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Slik velger du riktig parfyme

PARFYMESHOPPING: Det kan være vanskelig å velge duft blant de tusenvis av variantene der ute. Foto: Illustrasjonsbilde, iStockphoto
PARFYMESHOPPING: Det kan være vanskelig å velge duft blant de tusenvis av variantene der ute. Foto: Illustrasjonsbilde, iStockphoto

Eksperter guider deg til hvordan du finner fram til den perfekte duften og hvilke parfymetabber du bør unngå.

Det kan være forvirrende å gå rundt i parfymeri med hundrevis, hvis ikke tusenvis, av forskjellige flasker med parfyme du kan velge mellom. En duft skal gjerne gjenspeile hvem du er og ikke minst lukte godt.

Hanne Sundby, parfymeekspert i Tax Free Norge, forteller at man bør tenke over om man liker duften av blomster, sitrus, vanilje, tre eller krydder.

– Det å velge parfyme kan enkelt sammenlignes med å velge klær. Vi har gjerne en «stil» som vi identifiserer oss med, i duftverden handler stilen om hvilken av disse duftfamiliene du foretrekker, forklarer Sundby.

Bjørn Brochmann er parfymespaltist i Dagens Næringslivs fredagsmagasin D2. Parfymeentusiasten mener at når man skal finne en duft må man finne ut om man skal finne en parfyme man selv liker, eller at andre skal like duften av deg når du går med den.

– Jeg går ofte med parfymer som jeg liker selv, men som de andre i huset ikke kan fordra – men jeg vil jo gjerne at andre skal synes at jeg lukter godt også.

Parfymer

Bibliotheque fra Byredo hos Heaven Scent. Noter: Fersken, plomme, fioler, peoner, patchouli, skinn og vanilje. Foto: Produsenten

Parfymer

Acqua Signature Reserve fra Tom Ford hos Kicks. Noter: Sitronessenser, hvit akasie, cassietre, mimosa, magnolia sjasmin og acacia-honning. Foto: Produsenten

For når du snuser på en parfyme du har sprayet på armen, kan den nemlig lukte ganske annerledes når den kommer litt mer på avstand.

– Man snakker gjerne om at en duft har en hale – eller «sillage», som er fransk for «kjølvann». Det er halen andre kjenner når de er i nærheten av deg og dette lukter ofte forskjellig fra det du kjenner når du er tett på og får alle detaljene, forklarer Brochmann og kommer med et eksempel:

– En parfyme som kjennes litt treaktig og floral på kloss hold, kan for eksempel lukte mer søtlig og floral på avstand.

Hans beste tips er derfor å kjøpe små prøver av en parfyme før man går for en hel flaske.

Duftgarderobe eller signaturduft?

Sundby fra Tax Free Norge forteller at man også må tenke over hvilken anledning du skal bruke parfymen – er den til hverdags eller fest? I tillegg liker mange å bruke forskjellige dufter i ulike årstider.

– Noen parfymer kan virke for tunge og kvalme i sommerheten og vi tenderer mot å foretrekke renere, friskere, fruktige og sitrusaktige parfymer om sommeren. Om vinteren er de varmere, sødmefulle og dypere duftene gjerne å fortrekke som en kontrast til den iskalde luften ute.

Parfymer - 2

Memoire D'une Odeur EDP fra Gucci hos Vita. Noter: Kamomille, mandel, koralljasmin, jasminkronblader, musk, vanilje, cedertre og sandeltre. Foto: Produsenten845

Parfymer - 2

Eccelso fra Pro Fumum Roma hos Gimle Parfymeri. Noter: Bergamot, Muskat, Magnolia, Sandeltre og Musk. Foto: Produsenten

Christianne Mediaa Aamodt, medeier og daglig leder hos Heaven Scent på Eger i Oslo, forteller at noen ønsker er såkalt «duftgarderobe» med en parfyme til enhver anledning, mens ønsker andre én signaturduft.

– Målet er å finne en duft eller dufter som gir deg masse glede og velvære – parfyme er den ultimate hverdagsluksus, sier hun.

Prøv lukten på egen hud

Når man vet hvilken «stil» man ønsker tipser Sundby fra Tax Free Norge om å få hjelp i butikken til å plukke ut noen alternativer. Dermed må man prøve parfymen på huden og la den virke i minst 15 minutter.

– Da kjenner du hvordan duften vil bli når toppnoten har blitt svakere. Prøv på håndleddet slik at du faktisk får luktet og kjent utviklingen selv.

Hun forklarer at parfymer lukter forskjellig på ulike mennesker, og det derfor er viktig at man tester på egen hud.

– PH-verdien i huden din påvirker hvordan en parfyme utvikler seg. Også diett og kroppstemperatur påvirker kjemien i duften, forteller Sundby.

parfymer - 3

Fleur de Peau fra Diptyque hos Heaven Scent. Noter: Musk, iris, ambrettolide og rosa pepperkorn. Foto: Produsenten

parfymer - 3

Because it's you fra Georgio Armani Emporio hos Lyko. Noter: Bringebær, roser, vanilje og musk. Foto: Produsenten

Aamodt fra Heaven Scent legger til at det er viktig å teste på sin egen hud fordi å lukte en parfyme på et annet menneske ikke er den samme som å faktisk gå med duften hele tiden selv.

– Derfor er det aldri en god idé å kjøpe en duft du har luktet på en annen uten å prøve den selv. Luktesansen er også svært forskjellig fra person til person- noen lukter alt og andre lite, noen kan være «duftblinde» for enkelte lukter, og noen opplever noe som spisst, surt, kvalmt og så videre som andre opplever behagelig.

– God huskeregel at man ikke skal kjenne sin egen parfyme

Sundby forteller videre at man gjerne ikke skal kjenne sin egen parfyme så godt.

– Kjenner du den selv, vil andre rundt deg kjenne den enda bedre og ofte oppleve det som for mye. Derfor er det en god huskeregel at man ikke skal kjenne sin egen parfyme utover dagen.

Parfymer - 4

Poppy & Barley Cologne fra Jo Malone London hos Kicks. Noter: Valmuer, roser, fiol og solbær. Foto: Produsenten

Parfymer - 4

Untitled fra Maison Martin Margiela hos Gimle Parfymeri. Noter: appelsinblomst, jasmin, sedertre.

Aamodt fra Heaven Scent forteller at det ikke har noe med om parfymen passer deg eller ei, men at man rett og slett blir «duftblind».

– Man vil alltid være mer bevisst på en ny parfyme enn en duft man har brukt over lang tid. Derfor er det også svært viktig at man ikke øker doseringen over tid selv om man ikke kjenner duften så godt selv etter hvert. Det kan bli ubehagelig for omgivelsene! Det er også en god grunn til å bytte parfyme innimellom.

Bjørn Brochmann forklarer at det kommer av at sanseapparatet vårt er rigget for å registrere endringer og derfor blokkerer de ut det som oppfattes som normalt.

– Du har sikkert lagt merke til at det er mye lettere å kjenne hvordan det lukter hos andre enn hjemme hos deg selv, legger han til.

VIL DU HOLDE DEG OPPDATERT PÅ MOTE OG TRENDER?

Følg MINMOTE PÅ INSTAGRAM for å få daglige oppdateringer og inspirasjon!

Hvordan var din opplevelse i dag?