Blogger raser mot manglende sminke for mørke kvinner

Skjønnhetsbloggeren Chioma Anugweje (23) er ikke alene om å mene at sminkeutvalget for mørkhudede i Norge er for dårlig. - Jeg føler meg tilsidesatt og diskriminert, sier hun til MinMote.

toppbilde

ETTERLYSER BREDERE UTVALG: Alexandra Joner, Chioma Anugweje og Silvany Bricen mener billigmerke kan bli bedre på utvalget for mørke kvinner. Foto: Getty Images

toppbilde

FØLER SEG TILSIDESATT: Chioma Anugweje er skjønnhetsblogger og journalist hos nettstedet 730.no. Foto: Privat

«(...)Når jeg først bestemmer meg for å sjekke ut produktet eller merket er det fordi jeg har lest om det på nett og vet at fargen min er produsert. Skuffelsen kommer hver gang jeg kommer til butikken og finner ut at de ikke har tatt inn fargen. Jeg blir lei meg, sint og føler meg usynlig. Hvorfor skulle jeg ikke jeg og andre brune jenter få muligheten til å kjøpe den sminken som alle andre?, skriver Anugweje på sin egen blogg.

- Diskriminerende

Chioma er skjønnhetsblogger og forteller til MinMote at det er en del av jobben hennes å teste så mye sminke som mulig for leserne sine. Det er spesielt pudder og foundation hun etterlyser hos de rimeligere merkene.

- Jeg har lagt merke til at spesielt pudder-sortimentet er svært dårlig for mørke jenter, men også foundation, BB-cream og concealer. Når det produseres en ny foundation, hører det ofte med et pudder som matcher - det er det stort sett ingen av de store kjedene i Norge som tar inn, og det blir jeg sint av.

Har du erfaring med det samme? Del gjerne tankene dine i kommentarfeltet.

Skjønnhetsbloggeren forteller at hun bruker sminke fra dyre merker som MAC og Lancome ettersom de har det bredeste utvalget. Ellers er hun nødt til å kjøpe sminke på nettet og i utlandet.

ER ENIG: Alexandra Joner er enig i at sminkesortimentet er for smalt for mørkhudede kvinner. Foto: Mattis Sandblad/VG
ER ENIG: Alexandra Joner er enig i at sminkesortimentet er for smalt for mørkhudede kvinner. Foto: Mattis Sandblad/VG

- Jeg føler meg tilsidesatt og diskriminert. Det kan hende at de som kjøper inn tenker at behovet ikke er stort nok, og at produktene ikke vil selge. Men hvordan skal jeg og andre mørkhudede jenter vise at vi har kjøpekraft når vi ikke har muligheten til å kjøpe?

Slik sminker du deg som Kim Kardashian - sjekk de beste triksene

Etterlyser bredere sortiment

Artist og danser Alexandra Joner kjenner seg igjen i problemstillingen Chioma er frustrert over.

- Jeg har veldig sensitiv hud og jeg bruker ikke sminke fra rimelige merker, så dette er ikke en daglig utfordring for meg, selv om jeg har opplevd manglende fargeutvalg gjentatte ganger når jeg er på turné. Jeg ser problemet og merker stor forskjell på utvalget i mørke fargenyanser når jeg er i utlandet, sier Joner til MinMote.

Hun mener billigmerkene bør ta inn flere produkter for mørke jenter.

- Det er ikke alle som har råd til å kjøpe dyr sminke, så hvorfor skal ikke rimeligere merker også tilby et stort utvalg? Det er bredt mangfold i Norge og abolutt behov, sier Joner.

JOBBER MED SAKEN: pressekontakt for Maybeline New York og L'Oréal Paris, Cathrine Stabel, forteller til MinMote at hun har hatt flere samtaler med Chioma om temaet. Foto: Privat
JOBBER MED SAKEN: pressekontakt for Maybeline New York og L'Oréal Paris, Cathrine Stabel, forteller til MinMote at hun har hatt flere samtaler med Chioma om temaet. Foto: Privat

- Det er stort mangfold i Norge og jeg synes absolutt at billigmerke bør ta inn flere produkter for mørke jenter.

Gjør du disse sminketabbene? Slik unngår du dem

En utfordring

Cathrine Stabel, pressekontakt for Maybeline New York og L'Oréal Paris i Norge, forteller til MinMote at hun forstår Chiomas frustrasjon da sortimentet i butikkene ikke alltid samsvarer med mangfoldet i kundekretsen.

- Vi jobber kontinuerlig med å få et riktig sortiment ut i butikkene til alle hudtyper og farger, vi er her for å tilby det kunden ønsker og om vi ikke har sortimentet de vil ha, så velger de heller ikke våre produkter. Dette er en utfordring vi må jobbe med fra begge sider, både forbruker og produsent, for å få et bedre tilbud på alle utsalgssteder, sier Stabel.

Les også:Slik vet du når sminken din har gått ut på dato

Markedssjef i kosmetikkjeden Kicks, Zrinka Wergeland, forteller til MinMote at hun kjenner til problemstillingen.

- Derfor tilbyr vi rimelige merker i nettbutikken vår og har stort utvalg av farger der. Når det gjelder i den fysiske butikken har vi et teknisk verktøy som gjør det mulig å scanne hudtonen din og bestille fargen som passer for deg, sier hun og legger til:

EKSPERT: Skjønnhetsansvarlig, Silvany Bricen i Stella Magasinet, mener sminkeutvalget for mørkhudede har økt de siste årene, men at det fortsatt er en vei å gå. Foto: Privat
EKSPERT: Skjønnhetsansvarlig, Silvany Bricen i Stella Magasinet, mener sminkeutvalget for mørkhudede har økt de siste årene, men at det fortsatt er en vei å gå. Foto: Privat

- Vi ønsker å være tilgjengelige uansett når og hvorfor kunder besøker oss og jobber kontinuerlig med å tilby et bredt utvalg.

- Bruk en god foundation

Skjønnhetsansvarlig i Stella Magasinet, Silvany Bricen, slet selv med å finne passende farger for 6-7 år siden, men har ikke det samme problemet nå.

- Jeg har en litt lysere hudtone en Chioma, og opplever at sortimentet i dag er bredt nok for min hudtone både blant de dyre og rimeligere merkene, men jeg skjønner så klart hva hun mener når det kommer de til rimeligere merkene, sier hun til MinMote.

Skjønnhetsekspertens beste tips er å investere i en god foundation, og heller spare inn på andre sminkeprodukter.

- Bruk et transparent pudder for å dempe glansen om du ikke finner et matchende pudder. All annen sminke kan man kjøpe godt nok rimelig, men foundation legges på huden din. Med riktig foundation trenger man ikke så store mengder heller, tipser hun.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?