TikTok-filter skaper reaksjoner

MED OG UTEN: Her er bildet av Guttormsen med og uten filteret. Hun understreker at hun vanligvis ikke bruker filter på noen av sine sosiale mediekanaler.

Psykolog Egon Hagen mener TikTok-filtre som «bold glamour» kan føre til et evig jag etter et urealistisk skjønnhetsideal.

Sunniva Møllerløkken
Publisert:

– Dette filteret er noe annet enn de vi har sett tidligere, det ser mer realistisk ut, sier influencer Iselin Guttormsen.

TikTok-filtret «Bold Glamour» har til nå blitt brukt i over 14 millioner videoer.

Guttormsen er blant dem som synes det populære filteret er oppsiktsvekkende.

Guttormsen forteller at hun ved første øyekast ikke så at dette var et skjønnhetsfilter. Da hun så noen bruke det på TikTok trodde hun det helt enkelt var en pent sminket kvinne.

– Det skremmer meg, for når hun tok filteret av var det stor forskjell på henne, sier hun.

VERSTE UTFALL: Guttormsen mener ytterste konsekvens av filterbruken er at unge velger å legge seg under kniven for å få en lignende effekt i virkeligheten.

«Tenk om jeg kunne sett sånn ut»

Skjønnhetsfilteret er ifølge Guttormsen med på å gjøre både voksne og unge usikre på eget utseendet.

– Over tid vil nok denne bruken av filter føre til at vi ikke føler oss like fine lenger, mener hun og fortsetter:

– Jeg kan ha ordnet og sminket meg, og i utgangspunktet føle meg ganske fin, så prøvde jeg dette filteret og følte meg «enda finere». Når jeg skrudde av filteret la jeg plutselig merke til ting jeg kunne ønske var like «fint» som på filteret. Det er jo ekstremt skummelt at man begynner å tenke sånn.

Hun tror at selv om man er bevisst på hva disse filtrene egentlig gjør, vil det være vanskelig å ikke sitte igjen med inntrykket «tenk om jeg kunne sett sånn ut».

– Overrasker

Nytt ved akkurat dette filteret er at om du tar deg i ansiktet, vil ikke filteret endre seg. Det blir derfor vanskelig å merke at dette ikke er slik man faktisk ser ut.

Tobarnsmor Guttormsen påpeker at man tross alt kan se på TikTok at filteret er på ved hjelp av et ikon nederst i hjørnet. Likevel er det måter å komme seg rundt merkingen.

– Jeg har hørt at noen tar videoer med filteret på, for så å lagre videoen og legge ut en versjon hvor ikonet som viser filteret akkurat ikke synes.

Hun ber derfor folk være oppmerksom på videoer de ser på sosiale medier. Selv benytter hun anledningen til å ha en åpen dialog med barna sine om filterbruk.

– Vi snakker om dette hjemme, og prøver å le av det. Barna mine har ikke sosiale medier enda, men jeg synes fortsatt det er viktig å ta den praten, sier hun.

– Urealistisk

Skjønnhetsinfluencer Therese Aanonli har testet filteret. Personlig synes hun ikke at filteret gav henne positiv uttelling.

– Ansiktet mitt ser forvrengt ut, og synes ikke forandringen var til det bedre, sier Aanonli.

BEDRE UTEN: Aanonli tror filteret i hovedsak vil føre til at man ikke ønsker å endre på seg, fordi man ikke trives med endringene man ser.

I motsetning til Guttormsen synes ikke Aanonli at filterte ser særlig realistisk ut, men tror likevel at det kan bidra til et økt press for unge.

– Det blir såpass visuelt at det er usunt for unge mottagere som kanskje ikke står så støtt i seg selv.

Aanonli er også influencer og make-up artist, hun peker på at sminke også kan endre folks utseende ganske drastisk.

– Med sminke kan man også gjøre store endringer, men det gjelder ikke endring av ansiktsform slik som filteret gjør.

ET JAG: Hagen mener filtre som «bold glamour» kan føre til et evig jag etter et urealistisk skjønnhetsideal.

Psykolog: – En spraylakkert virkelighet

Psykolog Egon Hagen bekrefter at bruken av skjønnhetsfiltre kan påvirker unge mennesker negativt.

– Det blir en spraylakkert virkelighet vi sammenligner oss med, sier han.

Han mener det i noen tilfeller kan bidra til at unge ikke blir tilfreds med seg selv.

– Det blir på en måte aldri nok å bare ha et helt alminnelig utsende, sier Hagen.

Han tror at om man bruker filteret for mye, kan man bli hektet på en uekte versjon av seg selv. Han oppfordrer derfor unge til å ha et bevisst forhold til hvordan sosiale medier og filtrene påvirker hverdagen til den enkelte.

– Disse filtrene kan være med på å eskalere denne overopptattheten av utseende og kropp. Det kan være lurt å spørre seg selv «virker dette?» Og: «Blir jeg mer fornøyd med meg selv nå?».

VG har vært i kontakt med kommunikasjonssjef i TikTok Norden
Parisa Khosravi. Hun ønsker ikke å uttale seg utover dette:

– Kreative effekter tilbyr samfunnet vårt et kreativt medium for selvuttrykk. Som med alle effekter på TikTok, merkes videoer med Bold Glamour-effekten med et ikon direkte på videoen, slik at brukere på en transparent måte kan se hvilke effekter som brukes, skriver Khosravi i en mail.

Therese Aanonli er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt.

Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.

Publisert:
Sunniva Møllerløkken
Journalist i VGs ung-avdeling.

Finn mer innhold om: