Stjel de største trendene fra 50 til 90-tallet

Cecilie topp

Mote og stil endres i et forrykende tempo, men til tross for at tidligere trender kan føles veldig passé i et gammelt fotoalbum, så er det fortsatt mye inspirasjon å hente.

Cecilie Krogh
Publisert:
Cecilie topp

La deg inspirere av de ulike tiårene. Foto: Cecilie Krogh.

Cecilie topp

La deg inspirere av de ulike tiårene. Foto: Cecilie Krogh.

Jeg har begitt meg ut på en reise gjennom fem spennende tiår for å vise frem momenter som forhåpentligvis kan inspirere til et oppdatert stiluttrykk.

50-tallet er et naturlig startpunkt for vår reise. For første gang fikk ungdommen sette stiltrender, noe som sto i sterk kontrast til mellomkrigstiden, da det var de voksne og etablerte som satte standarden. Rebelsk ungdom sørget for at trendene endret seg i et mye høyere tempo enn tidligere og det ble lettere å definere tidsepokene.

Dette var tiåret hvor jentene uttrykte seg mer feminint, høye hestehaler og strutteskjørt var i vinden. Hårsprayen gjorde sitt inntog, og sminken besto av våt liner og røde lepper. Selv i dag lar vi oss inspirere av sterke kvinner og ikoner som Audrey Hepburn og Marilyn Monroe.

Vi har sett mange 50-tallstrender på senere tidspunkt, og ett av plaggene som har gjort comeback, er strutteskjørtet med høyt liv. Et slikt strutteskjørt kan for eksempel fungere utmerket i dagens motebilde med en oversized strikkejakke og noen kule joggesko. Selv er jeg veldig glad i en hestehale med den karakteristiske 50-tallskrøllen og en kul twist akkurat i hårfestet. Da ser plutselig hestehalen gjennomført og stilfull ut.

60-tallet er tiåret der A-formede skjørt, sterke farger og geometriske mønstre gjorde sitt inntog. Twiggy ble superstjerne på 60-tallet med sine store øyne og tunge sminke. Håret var langt mer tilfeldig og skulle få lov til å leve, mens pannelugg og volum sto i fokus.

Mønster, spesielt prikker, var viktig i dette tiåret og de er igjen blitt gjeldende i dagens motebilde. I 2019 finner vi mange utgaver av prikkete mønstre, og jeg gleder meg til å kombinere en sort og hvit-prikkete kjole med lårhøye støvletter.

70-tallet videreutviklet hippie-stilen fra slutten av forrige tiår, og vi fikk en herlig overdose av slengbukser, blomster, hodebånd, glitter og platåsko.

Håret var tydelig bohemsk, og det var ikke nødvendig å vaske det hver eneste dag. Sminken var myk og dus, men det var ikke snakk om å spare på øyenskyggen.

Det er sjelden vi går gjennom en stilperiode uten elementer fra 70-tallet. I år kommer for eksempel heklede plagg og lårhøye støvletter til å prege motebildet og sminken vi kommer til å se mot våren og sommeren, er som tatt ut av dette tiåret. Toner av gull, rosa og delikate pastellfarger - gjerne den samme øyenskyggen på hele lokket og opp i globallinjen for å maksimere effekten av fargen.

Et tips til, om du ikke er helt dreven med blending og cutcrease, er å holde seg til én enkelt farge. Gull er en farge jeg anbefaler - det var også fargen Tom Ford nylig plukket ut til sin 70-tallsinspirerte visning da han ga Kaia Gerber sine disige og glam-inspirerte «smokey eyes».

PÅ CATWALKEN: Her er modell Kaia Gerber på catwalken for Tom Ford. Foto: AFP.

80-tallet var tiåret da nesten alt var lov. Hvor gøy er det ikke å kunne eksperimentere med skulderputer, bustete øyenbryn, neon-farger og kreppet hår? Man trenger ikke nødvendigvis den blå heldekkende øyenskyggen, men du kan bytte den ut med en blå, litt mer diskret, eyeliner.

Jeg vil påstå at det er like stor plass til assessoarer i dag som det var under tiåret nedtåket i hårspray. Gjerne også tilbehør som stjeler fokuset uten at man samtidig blander 10-15 forskjellige neonfarger, som man gjorde i skulderputenes glansdager. Selv trives jeg godt med en svært synlig hårstrikk, som kan ta oppmerksomheten vekk fra en hårdag under pari. Man kan også sprite opp et antrekk med en neonfarget jakke, veske, skjørt eller annet.

Hvis du ønsker en litt mer moderne versjon av kreppet hår, kan du sove med to fletter i håret. Når du tar dem ut om morgenen, har du et hår som kan minne om 80-tallet uten at det blir fullt så påtatt. Desto strammere fletter, jo mer kreppet effekt.

90-tallet kan tidvis oppfattes noe diffust, men stylingen var likevel definert og kan gi spennende inspirasjon. Rettetang-salget hadde nok aldri nådd tilsvarende høyder uten Jennifer Anistons ikoniske hår.

Stilen var nedtonet, og vi byttet ut glam og skulderputer med magetopper og smale solbriller. Håret ble glattere, og midtskillen var populær. Trendene fra dette tiåret kommer til å dukke opp i butikkene utover året, og de har allerede gjort sitt inntog på catwalken.

Selv «tie-dye»-mønster er i vinden, og det er bare å lete fram gamle t-skjorter.

Jeg er glad i å eksperimentere med liner à la 90-tallet og man kan bruke eyeliner i stedet for en svart øyenskygge for å lage «smokey eyes». Men husk, det er viktig å duse den godt ut. Med denne metoden slipper man farge som drysser, og man kan få en kul og markert look.

Publisert: