Alt du trenger å vite om økologisk sminke

«Grønn» livsstil er i vinden, og nå skal også sminken være så naturlig som mulig - men se opp for dårlig dekkevne og ikke la deg lure. Her er MinMotes guide til økologisk sminke.

Økologisk3

HELT GRØNN: Sminke som ikke inneholder kjemiske ingredienser skal være bedre for huden. Foto: Produsentene

Økologisk3

NATURLIG SKJØNNHET: Modellen Miranda Kerr har sin egen, organisk hudpleieserie, og hevder å bruke mest mulig naturlige produkter. Foto:Getty Images

I fjor skrev vi om alle måtene man kan bruke kokosnøttolje på. Vi har også skrevet om ansiktsmasker du kan lage selv, og at trening og sunn mat kan gi deg finere hud.

Altså: Det er ingen tvil om at det er trendy å være grønn. Nå skal også sminken din være så ren og naturlig som mulig, men hvilke produkter bør du egentlig velge? Og hva er egentlig forskjellen på tradisjonell sminke og det mer naturlige alternativet? Har det noe å si for huden?

Vi spurte eksperter med kunnskap om økologisk sminke.

1. Hva er økologisk sminke?

Økologisk sminke er ren, naturlig sminke uten syntetiske tilsetningsstoffer. Den inneholder kun naturlige og økologiske råvarer og er fritt for sprøytemiddelrester, parabener, syntetiske fargestoffer, parfyme, mineraloljer og nanopartikler. Og det stopper ikke der. Ifølge Ingunn Mathisen, daglig leder av Greenspirit.no, er økologisk sminke også bra for huden.

- Det er mange som reagerer på innholdsstoffene i vanlig sminke. Økologisk sminke inneholder kun økologiske oljer, plantepigmenter og voks, samt rene, naturlige mineralpigmenter som gjør sminkeproduktene til mer enn bare sminke da de også virker pleiende på huden, sier Mathisen.

Les også: Sminkekosten din kan være en bakteriebombe

økologisk1

Lipgloss i bærfarger fra Juice Beauty/Gimle Økologiske Parfymeri. Foto: Produsentene

økologisk1

Foundation fra Boho/Greenspirit.no. Foto:Produsentene

Hvorfor bør man bruke økologisk sminke?

Birgitte Magnussen er livsstilsveileder, forfatter og ekspert på «naturlig skjønnhet». Hun forteller at huden er vårt største organ, og at store deler av det man smører seg med, trekker inn i kroppen. Hun mener derfor at økologisk sminke er et godt valg.

SUNN LIVSSTIL: Birgitte Magnussen jobber som makeupartist, og bruker kun økologisk sminke. Foto: Privat
SUNN LIVSSTIL: Birgitte Magnussen jobber som makeupartist, og bruker kun økologisk sminke. Foto: Privat

-Velger du økologisk sminke er du garantert å unngå at sprøytemidler og andre potensielt skadelige stoffer får trekke inn å gjøre skade. I tillegg til at det er et tryggere valg for både hud og kropp, skåner du også natur og miljø ved å velge økologisk. Økologiske produkter er heller ikke testet på dyr, sier Magnussen.

Er det bevist at økologisk sminke er bedre for huden?

Hudlege Bjørn E. Bondevik hos Dr. Bondeviks Hudklinikk, mener det er innholdsstoffene som er viktigst når det kommer til hva som er best for huden, ikke om sminken eller kremen er økologisk.

- Umiddelbart vil jeg ikke kunne forstå at sminkens effekt er bedre for huden fordi den er økologisk. Såvidt jeg vet er det ikke gjort forskning som viser at økologisk sminke er bedre enn vanlig sminke. Man kan jo også stille et spørsmål rundt holdbarheten til produktet, sier Bondevik til MinMote.

Hvorfor bør man styre unna produkter med parabener?

Et paraben er et konserveringsmiddel som gjør at sminken får bedre holdbarhetstid. De siste årene har det imidlertid kommet frem at dette stoffet kan være dårlig for helsen. Camilla Schjelderup, daglig leder i Gimle Økologiske Parfymeri, forteller at sminke absolutt ikke trenger parabener.

-Det er mange som mener at parabener er hormonforstyrrende, og skaper opphopninger av gift i kroppen. Uansett så finnes det veldig mange gode alternativer til parabener. For eksempel har Esteè Lauder brukt alternative konserveringsmidler i sminken sin i mange år, uten at de har reklamert noe særlig for det, forteller Schjelderup.

Økologisk2

Sort maskara fra Dr.Hauschka/Arnika.no. Foto:Produsentene

Økologisk2

Rosa rouge fra Juice Beauty/ Gimle Økologiske Parfymeri. Foto:Produsentene

Hva skal til for at et kosmetikkprodukt kan kalles økologisk?

Det er mange produkter i den økologiske jungelen som hevder å være økologiske, men ifølge Shjelderup, er det ikke alle som er det.

- Man må skille mellom naturlige og økologiske sminkemerker. Et mineralpudder kan for eksempel være naturlig, men det kan aldri være økologisk fordi det kun består av mineraler. Hvis man vil ha et helt økologisk produkt, må man gå for merker som er sertifisert økologiske, forteller Schjelderup.

Hvordan er dekkevnen og holdbarheten på økologisk sminke?

Birgitte Magnussen forteller at på dette området er det fortsatt rom for forbedringer.

- Økologiske produkter til kinn, øyne og lepper er minst like gode som de konvensjonelle merkene. Jeg synes likevel det er en liten vei igjen å gå før utvalget av gode og dekkende foundations og concealere er helt optimalt, men jeg tror de aller fleste vil finne sine make up-favoritter blant de økologiske merkene, sier Magnussen.

Hvordan var din opplevelse i dag?