Kommentar: Lei av å ikke føle meg inkludert og verdsatt

LEI AV DÅRLIG UTVALG: Kinam Konlan føler seg ekskludert i den norske skjønnhetsbransjen. Foto: Privat/@HouseofKinam.

Kinam Konlan tar et oppgjør med manglende mangfold i norske sminkebutikker.

MinMote
Publisert:

Vet du hvordan føles å spørre butikkpersonalet om de har foundation i min farge og få høre at de har valgt å ikke ta inn mørke farger fordi «det ikke er et marked for det»?

Vet du hvordan det føles å gå inn i butikk som 14-åring med venninnegjengen din og skulle kjøpe sminke for første gang, og du er den enste som kommer ut av butikken tomhendt?

Vet du hvordan det føles å høre «Beklager vi har dessverre ikke fargen din», i år etter år, og at «vi har dessverre ikke planer om å utvide».

Se reportasjen her:

Vet du hvordan det føles å ikke kunne ha en fornuftig forklaring til din egen datter på hvorfor hun ikke får kjøpt sminke i Norge?

Kjære ledere i den Norske make-up-industrien:

Vi er villige til å bruke penger så lenge vi føler at dere inkluderer oss og at dere bryr dere om oss. Vi er en kjøpesterk gruppe og vil og kan bruke penger på sminke så lenge vi føler at sminke for mørkhudede jenter er like viktig som sminke for Bente, Guro og Gerd.

Jeg burde egentlig være glad for at jeg nå lever i en tid hvor det faktisk er litt større utvalg av sminke i Oslo og resten av verden, pluss at jeg kan handle på nett.

KLÆR

Kommentar: Klær uten vy og mening

Men her et problemet mitt: Mange sminkebutikker som hevder å være inkluderende og skriker «mangfold» har bare kastet inn noen mørke farger i hyllen for å kunne si at de er «inkluderende». Dere er ikke inkludere når dere kun har fire ulike foundationfarger for mørkhudede jenter. Hva med pudder? Hva med concealer? Hva med highlight?
Hvordan kan du hevde å være inkluderende når sminken ikke inkluderer folk som meg?

Jeg er ikke en trend. Sminke for mørkhudede mennesker er ikke en trend. Vi er i 2019, jeg bor i Oslo, og de store kosmetikkbutikkene i Norge har ikke sminke for folk som ser ut som meg.

For meg er det helt ufattelig og veldig trist. Dere må slutte å ekskludere oss.

Denne saken er så viktig å snakke om og jeg tror ikke folk skjønner hvor sårt og frustrerende dette temaet kan være for mørkhudede jenter.

Det er sårt og frustrerende fordi ved å ikke inkludere sminke for mørk hud forteller det meg at jeg er ikke prioritert. Jeg er ikke viktig, og norske butikker bryr seg ikke.

Jeg husker at jeg som ungdom hadde et sterkt ønske om å være lys i huden slik at jeg også kunne finne sminke som passet min hud. Jeg pleide å bleke ansiktet mitt for å bli lysere, slik at jeg kunne finne sminke som passet.

Når jeg i voksen alder ser tilbake så blir jeg lei meg. Lei meg fordi jeg lever i et samfunn som ikke hyller min farge og oppmuntrer meg til å elske min hudfarge. Lei meg fordi jeg ikke føler meg inkludert og verdsatt. Som ungdom så jeg ikke folk som så ut som meg i mediene, og fant heller ikke sminke for min hudfarge. Det bidro til at jeg fikk dårlig selvbilde og selvtillit. Jeg var ikke veldig stolt av min hudfarge.

SMINKE

Rihannas gjør suksess med mangfold

Jeg skjønner ikke hvorfor jeg skal være begrenset til noen få produkter, mens folk som er lysere i huden enn meg har utallige butikker og produkter å velge mellom.

Norske sminkebutikker gjenspeiler ikke dagens samfunn.

Løsningen til dette problemet er ikke enda en debatt om hvordan vi skal løse dette problemet.

Løsningen er tydelig og enkel: Inkluder oss! Ta inn sminkemerker som lager sminke for mørkhudede jenter, og ta inn hele sortimentet.

Rihanna sitt sminkemerke Fenty Beauty har bevist at det er et marked for sminke for folk som ser ut som meg.

Har du følt deg ekskludert i mote- eller skjønnhetsbransjen? Ta kontakt med MinMote!

Ved å inkludere oss og ha sminke for mørkhudede jenter tilgjengelig i butikker vil få oss til å føle tilhørighet i samfunnet vi lever i. Jeg håper at sminke for folk som ser ut meg vil være tilgjengelig over alt i nærmeste fremtid.

KINAM KONLAN

Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.