Naturlige skjønnhetsprodukter: Uenige om effekten

GRØNN KOSMETIKK: Kosmetisk lege mener naturlige produkter ikke nødvendigvis gir best effekt. Foto: Getty Images.

Det er blandende meninger om effektiviteten til de naturlige skjønnhetsproduktene, men den grønne trenden har likevel nådd kosmetikken. 

Maiken Svendsen
Publisert:

De siste årene har det blitt mer trendy å være bevisst på miljøet. Flere er opptatt av å handle brukte klær og flere steder tilbyr naturlige skjønnhetsprodukter. Bloggere som Anniken Jørgensen og Kristin Gjelsvik har begge reklamert for veganske skjønnhetsprodukter, og «k-beauty» bølgen har tatt med seg et grønt fokus.

George Korres står bak skjønnhetsmerket Korres, som han startet sammen med kona Lena Korres i 1996. Han er utdannet apoteker, og startet karrieren i det første homeopatiske apoteket i Hellas. Der fattet han interesse for urter og hvordan de kan brukes for å hjelpe folk med forskjellige lidelser.

– Jeg lagde kremene selv på et laboratorium bak apoteket. Den ga jeg til folk, som igjen ga tilbakemeldinger på om det funket eller ei. På den måten utviklet jeg oppskriftene i starten, forteller Korres til MinMote.

Han understreker at det for medisinske lidelser kan være behov for kjemiske medisiner, men i skjønnhetsprodukter mener han at det naturlige er det beste.

Da han startet sitt selskap i 1996 fantes ikke ord som økologisk, bærekraftighet og naturlig i like stor grad som i dag.

GRUNNLEGGER: George Korres har gjort det stort i Norge med naturlige skjønnhetsprodukter. Foto: Korres.

– Først i 2000 til 2005 ble folk mer opptatt av det, og nå tenker jeg det en selvfølge at man er opptatt av at ting er naturlig og bærekraftig, forteller Korres.

HUDPLEIE

– Det er en skattekiste

Ville lagt pengene i noe som funker fremfor gimmick

Rolah Osman Lønning, kosmetisk lege og forfatteren bak boken «Frisk hud», forteller til MinMote at de naturlige produktene ikke nødvendigvis er best.

– Har man sensitiv hud, eksem eller rosacea er det ikke uvanlig å reagere på produkter da botaniske ingredienser ofte forårsaker allergier. Oljer fra sitronskall eller ekstrakter fra diverse urter som for eksempel lavendel er også vanlige allergener, forteller hun.

Det er på lik linje som man får allergiske reaksjoner om man får i seg ekstrakt fra sitron, så kan man være allergisk mot oljer i produkter, utdyper hun.

HUDPLEIE

Slik pleier du den

Samtidig er det ikke sikkert at det grønne alternativet har den effekten som du trenger for å kruere acne eller inflammatoriske tilstander, da kan det være at medisinsk hudpleie er det du trenger.

– Da kan det være at produktene dine skal være produsert under andre forhold, slik at du får ingrediensene i de styrkeforholdene som er effektive, sier hun.

Anniken Jørgensen fikk nok av vipper og extentions, slik følte hun seg da hun tok det av:

Fokuset på naturlige produkter har blitt en trend i samfunnet, så Osman Lønning er ikke overrasket over at det påvirker kosmetikk også.

– Om du har en robust og normal hud, og det naturlige er viktig for deg og du syns det funker, så bruk gjerne de produktene. Om du har andre hudtilstander som trenger behandling ville jeg lagt pengene mine i noe som fungerer fremfor det som blir mer gimmick, sier hun.

– Noen av de økologiske og naturlige produktene er gode og har sin effekt, men det er ikke nødvendigvis sånn at naturlig er bedre, legger hun til.

LIVSSTIL

Slik kan du være etisk og forfengelig

– Folk bruker for mange produkter

I Norge har Korres blitt spesielt godt mottatt, og det uten noe særlig markedsføring, sier mannen bak. Det er blant merkene som selger best hos kosmetikkjeden Vita, som selger merket i Norge.

– Sammenlignet med folketallet så er det bare i Hellas vi selger mer per person, forteller han.

– Her forstår folk virkelig hva merket handler om, utdyper han.

Korres mener at det er viktig også at man er nøye med å kun bruke produkter man har behov for.

– Folk bruker for mange produkter, slår han fast.

Den siste tiden har koreansk hudpleie blitt en stor trend. Der er det vanlig med rutiner som har mellom fem og femten steg.

– Mange av produktene er forsiktige, og det er en tankegang som er fin. Om man føler at det er noe som funker så er det fint, men jeg mener det er for mye, sier han.

SKEPTISK: Kosmetisk lege Rolah Osman Lønning mener man bør bruke pengene på produkter som funker. Foto: Privat.

Alder, kosthold, stress, søvn og lykkefølelse er ting som Korres trekker frem som viktige for hvordan man bør behandle huden.

– Er man ung, sunn og lykkelig trenger man egentlig bare en forsiktig rens, kanskje noe fuktighet, mener han.

– Man kan bygge ut rutinen etterhvert som hudtilstanden eller livsstilen forandrer seg, og man får andre behov, forklarer han.

Korres påstand om at mange bruker for mange produkter, mener ikke hudlegen

stemmer for nordmenn.

– Mange bruker så vidt fuktighetskrem og mange renser ikke huden skikkelig. Flere vil også ha ett produkt som hjelper mot alt, men noen ganger må du ha dag-, natt-, og solkrem i forskjellige forpakninger, mener hun.

HUDPLEIE

Derfor bør du rense huden to ganger

– Personlig valg

Anja Stang kaller seg selv for «greenfluencer» står bak bloggen «Green House» og har lang erfaring som journalist. Hun sverger til naturlige skjønnhetsprodukter for både hud og hår.

– Det er en god sirkel: Produkter som er naturlige nok, altså har et visst antall rene ingredienser, har bærekraftig emballasje og med økologisk sertifisering slik at de heller ikke testet på dyr, er bedre for både meg og miljøet, mener hun.

– Det er et personlig valg for meg, men desto mer jeg lærer om dette jo bedre føles det å bidra til mindre dritt i systemet, både når det gjelder min egen kropp og økosystemet. Økologiske produkter er som oftest biologisk nedbrytbare, legger hun til.

HUDPLEIE

Derfor bør du bruke olje i ansiktet

Samtidig understreker Stang at hun har en rekke krav som produktene må oppfylle. Hun trekker frem god lukt, fin emballasje og at produktene både må virke og føles bra.

– Det forteller også de fleste grønne gründere jeg snakker med. Det holder ikke at produktene bare er naturlige, men for de fleste forbrukere er det en bonus, sier hun.

Stang forteller også at det skjer mye på det teknologiske feltet innenfor naturlige produkter, slik at de også blir effektive, for eksempel med tanke på anti-age.

– Også er det god karma, fordi mange av bedriftene har en bevisst helhetstankegang og gjør gjerne flere ting bra i produksjonen, sier hun.

Tvillingene Vita og Wanda går mot den naturlige trenden, se hvorfor i videoen under:

Personlig har ikke Stang hatt problemer med å finne produkter til sin hud.

– Men har man allergier, er det greit å sjekke på forhånd siden flere allergener har naturlig opprinnelse. Jeg har derimot aldri reagert på økologiske produkter og Svanemerket har også et uttalt fokus på allergi, understreker hun.

Stang trekker frem tyske Weleda som finnes hos de fleste helsekostbutikker som rimelige alternativer med en lang historie. Om du er på jakt etter grønne produkter med mer premiumfølelse, anbefaler hun merker som Nouri, Rudolph Care, Amazing Space og The Organic Pharmacy. Nykr og Rå Organic Skincare er gode, norske skjønnhetsmerker som også er bærekraftige.

Publisert: