Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Slik lykkes du med rød leppestift

FAVORITT: Taylor Swift er kjent for å bruke rød leppestift både på og av den røde løperen.
FAVORITT: Taylor Swift er kjent for å bruke rød leppestift både på og av den røde løperen. Amy Sussman / Getty Images for dcp

Vi har fått ekspertenes beste tips.

Den røde leppestiften er en klassiker som finnes i utallige toner og nyanser, men hvordan finner man den perfekte røde leppestiften? Og hvordan får man den til å sitte?

MinMote spurte Dominique Lehongre, tidligere internasjonal makeup-artist, nå offisiell trener hos Givenchy Beauty, da han var på snarvisitt i Oslo.

EKSPERT: Dominique Lehongre har 25 år med erfaring som internasjonal make-upartist for Givenchy.
EKSPERT: Dominique Lehongre har 25 år med erfaring som internasjonal make-upartist for Givenchy.Privat

Han deler villig med tips og anekdoter fra tiden da selveste Hubert Givenchy fortsatt styrte skuten.

Når MinMote peiler praten inn på røde leppestift er make-upartisten veldig tydelig.

– «Red is always, and still here», sier Lehongre engasjert med en karakteristisk fransk aksent.

Første steg

For å finne den perfekte røde nyansen må du finne ut av hvilken hudtone du har, ifølge make-upartisten. Han har et gode tips for å hjelpe deg på vei om du er usikker.

Du må å se på blodårene dine. Om de fremstår blå, har du en kald hudtone. Er de mer grønne, har du en varm hudtone. Dersom du ikke klarer å skille helt, har du mest sannsynlig en nøytral hudtone.

Lehongre legger også til et tips som kanskje kan passe midt i blinken for noen av oss:

– Du kan også se på smykkene du som oftest bruker, går du for sølv har du en kald hudtone og varm om du trekkes mot gullsmykker, utdyper han.

Når du vet hvilken hudtone du har, er det enklere å vite hvilke røde nyanser som er en god match.

Velg etter hudtone

Lys hud

Har du lys hud kan du gå for en sterk rød farge som bryter opp litt. En sikker vinner er en kirsebær- eller rubinrød leppestift, som ligger midt imellom det knæsje og mørke. Har du i tillegg rødt hår bør du velge en farge som bryter med håret og skiller seg ut.

Medium hud

Hvis du har medium hud med gule undertoner, kan du være litt vågal og gå for en rød tone med litt oransje i seg, spesielt om du har brunt hår vil du kle det godt.

Tan hud

Har du varm undertone kan rød leppestift med litt oransje eller en rustrød leppestift funke godt. Heller du mot den kalde siden så er en dyp rød farge noe som vil kle deg godt.

Gyllen hud

Med gyllen hud er det flere nyanser som kler deg godt, men en dyp rød farge litt over på den burgunderrøde siden er en sikker vinner.

Mørk hud

Om du har mørk hud er det lurt å skygge unna de leppestiftene med mye hvitt i seg, det gir fort en «ashy» look, til gjengjeld er det et flust av farger du kler. Her kan du prøve deg på en både rustrød, brunrød og rødfarger som heller mot lilla om du har en med varm undertone. Om du er mer gul eller nøytral kan rød farger med blått i, burgunder eller vinrøde leppestifter være et godt alternativ.

«It’s better to try than talk»

Lehongre understreker samtidig at ingenting er feil og at sminke skal være gøy, en lek og en måte å vise personligheten sin på.

– Sminke er ikke som en bakeoppskrift. Lek med teksturer, farger og kombinasjoner, om du ikke liker det så tørker du det bare bort. «Its better to try than talk».

Han mener det er så enkelt som hvis du liker det, bruk det.

BRYT REGLENE: Dominique Lehongre mener at regler er et godt utgangspunkt, men at de er til for å brytes.
BRYT REGLENE: Dominique Lehongre mener at regler er et godt utgangspunkt, men at de er til for å brytes.Privat

Den perfekte truten

Når du endelig har funnet en rød leppestift med en farge, tekstur og tone du liker så er det bare applikasjonen igjen.

Makeup-artist Zahra Isabel Laine mener det er fem steg til en perfekt rød leppe.

  1. Eksfolier leppene, men pass på at leppene ikke er alt for tørre og såre.
  2. Påfør en leppebalm uten shine.
  3. Lipliner, jeg liker å starte med amorbuen, og siden jobbe meg ut og innover.
  4. Leppestift, bruk en leppekost og ta på rikelig med produkt på kosten. Blend inn mot liplineren, men behold den skarpe kanten.
  5. Rydd opp eventuelle ujevne kanter.

Slik får du leppestiften til å sitte lengst mulig

For å få leppestiften til å vare kan det være lurt å ta utgangspunkt i egne lepper før man velger tekstur, forteller Laine.

– Alle har forskjellige lepper, det smarte er å finne teksturen du er mest komfortabel med. Har du, som meg, veldig tørre lepper så kan noe med mer fukt vare lenger, har du naturlig myke lepper kan en mattere finish funke fra start.

Et godt triks er å bruke en vannfast lipliner under leppestiften.

TEKSTUR: Makeup-artist Zahra Isabel Laine forteller at man bør ta utgangspunkt i leppenes tilstand når man velger tekstur.
TEKSTUR: Makeup-artist Zahra Isabel Laine forteller at man bør ta utgangspunkt i leppenes tilstand når man velger tekstur. Privat

Røde lepper til hverdags og fest

Makeup-artist Zahra Isabel Laine forteller at røde lepper som er ganske «bold» fort kan få ansiktet til å virke litt usymmetrisk om man ikke trekker noe annet frem.

– Her er bryn en veldig smart ting å trekke frem hvis man fortsatt vill beholde ett hverdagslig uttrykk. Man kan trekke dem frem uten att det blir alt for dramatisk, samtidig som beholder leppene i fokus. Win, win!

– Hva slags look bør man gå for med resten av sminken om man går for en rød leppestift til fest?

– En bronze-look mener jeg aldri slår feil, en brun smokey eye kan lett justeres fra dramatisk til naturlig. Vil man være edgy så er en sort skarp liner nydelig til en skarp rød leppe.

Her har vi samlet noen av redaksjonens favoritter:

Taylor Swift sin favoritt

Taylor Swift sin favoritt

Ruby Woo fra Mac er en matte leppestift med blå toner som kler de fleste.

Budjsettvenlig leppestiftblyant

Budjsettvenlig leppestiftblyant

Den brede tuppen gjør den enkel å bruke på farta.

Ikonisk leppestift

Ikonisk leppestift

Leppestiften er skåret for at du skal kunne påføre med stor nøyaktighet.

Klassiker fra Dior

Klassiker fra Dior

Rouge Dior inneholder ekstrakt av granatepleblomst og rød peoner.

Luksuriøst etui

Luksuriøst etui

Matt leppestift fra Estée Lauder

Pudrete leppestift

Pudrete leppestift

Matte og høypigmentert leppestift fra GIVENCHY

Fyldig leppestift

Fyldig leppestift

Pleiende leppestift med glatt konsistens.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?