Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

MinMote tester: Vippeserum

Fungerer vippeserum? MinMote har testet om vippeserum faktisk gir deg lange øyenvipper.

Vippeserum

Vippeserum fra Xlash. Foto: Produsenten

Vippeserum

Vippeserum fra Elizabeth Arden hos Vita. Foto: Produsenten

Lange, fyldige øyenvipper med volum er noe som kan høres fristende ut for mange. At man skal kunne få det ved å påføre et vippeserum i en måneds tid? Topp!

Det høres jo både fint og flott ut, men funker det?

MinMote har derfor testet to ulike vippserum, et fra Xlash og et fra Elizabeth Arden, i fire uker for å kunne dokumentere effekten.

Begge serumene skal påføres som en flytende eyeliner, og kommer med en tube med liten pensel.

Les også: Test: Lever den hypede maskaraen opp til forventningene?

Thea Roll Rakeng, journalist:
Xlash lover på sin hjemmeside å gi «øyenvipper som er lengre, tykkere og har mer volum» på 28 dager. Forumulaen er skånsom slik at den ikke skal gi noen allergiske reaksjoner, og den kan brukes om du er gravid. Vippeserumet er vegansk.

Pris: 479 kroner.

Slik så vippene mine ut uten og med maskara før jeg startet testen:

FØR: Slik så vippene mine ut med og uten maskara før jeg startet påføringen av vippeserum. Foto: Privat
FØR: Slik så vippene mine ut med og uten maskara før jeg startet påføringen av vippeserum. Foto: Privat

Slik var vippene mine: Vippene mine er verken korte eller spesielt lange fra naturens side. De er er lyse og kanskje litt tynne, typisk nordiske vil jeg si.

Slik gikk det: Jeg påførte serumet hver kveld på øvre vippekant, og jeg vil tørre å påstå at jeg ikke glemte det én eneste kveld i de fire ukene jeg holdt på. Det kommer ganske mye serum på kosten de første gangene, men dette verken svidde eller ble rødt på øyelokket slik jeg har oppleved andre serum tidligere.

ETTER: Slik så vippene mine ut både med og uten maskra etter å ha brukt Xlash i fire uker. Foto: Privat
ETTER: Slik så vippene mine ut både med og uten maskra etter å ha brukt Xlash i fire uker. Foto: Privat

Vippene mine blir merkbart lengre etter bare tre uker. Jeg synes også de blir fyldigere og flere. Jeg merker imidlertid ikke noe til at de blir mørkere eller bøyde. Etter fire uker synes jeg de faktisk er veldig lange, spesielt med maskara. Dette får jeg også kommentarer på fra venner. Hallelujah! Jeg digger det!

I etterkant har jeg fortsatt å bruke serumet cirka to ganger i uken for å opprettholde lengden og tykkelsen.

Ville jeg ha prøvd det igjen? Ja, helt klart.

ETTER: Jeg synes selv at vippene mine har blitt merkbart lengre og fyldigere. Dette har jeg fått kommentarer på fra venner og. Foto: Privat
ETTER: Jeg synes selv at vippene mine har blitt merkbart lengre og fyldigere. Dette har jeg fått kommentarer på fra venner og. Foto: Privat

Elise Alexandra Gulbrandsen, journalist:

Pakningsvedlegget lover at Elizabeth Arden Prevage Clinical Lash + Brow Enhancing Serum serumet får «vipper og bryn til å se lengre, fyldigere og sunnere ut». Vippeserumet er vegansk.
Pris: 810 kroner.

Slik så vippene mine ut både med og uten maskara da jeg startet testen:

FØR: Slik så vippene mine ut før testen, både med og uten maskara. Foto: Privat.
FØR: Slik så vippene mine ut før testen, både med og uten maskara. Foto: Privat.

Slik var vippene mine: Fra naturens side har jeg mørke vipper, og under øyet er de ganske så lange. Derfor har jeg kun påført serumet på øvre vippekant hvor jeg vanligvis bruker maskara.

Slik gikk det: Serumet er enkelt å påføre, og det blir kjapt en enkel del av kveldsrutinen. Dette lover lenger vipper på kun 14 dager.
Og ganske så riktig. Etter to uker må jeg kikke på øyenvippene en ekstra gang i speilet. De må jo ha blitt litt lenger? Eller er det ønsketenkning?
Jeg fortsetter å bruke serumet i to uker til, og sakte, men sikkert, blir vippene mine litt lenger. Det er ikke snakk om en revolusjonerende effekt, men det er synlig. Vippene blir ikke merkbart mer bøyd eller mørkere, men de har blitt litt lenger, sånn jeg kan se det.
Etter de fire ukene gir jeg meg med daglig påføring, og bruker serumet et par ganger i uken for å opprettholde resultatet.

Ville jeg ha prøvd det igjen? Ja, det var gøy å teste, og effekten er merkbar.

FØR, UNDERVEIS, ETTER: Slik så vippene mine ut ved start, etter to uker og etter fire uker. Foto: Privat.
FØR, UNDERVEIS, ETTER: Slik så vippene mine ut ved start, etter to uker og etter fire uker. Foto: Privat.
MED MASKARA: Slik så vippene ut etter seks uker. Foto: Privat.
MED MASKARA: Slik så vippene ut etter seks uker. Foto: Privat.

Legens vurdering:

– Tørre øyne er blant de største sykdomsgrupper i medisin, og er dessverre blitt enda større under pandemien da økt skjermbruk er en betydelig risikofaktor. Det er nå også økende bekymring for hvilken betydning øyenlokk-kosmetikk har for både utvikling og forverring av tørre øyne, sier Tor Paaske Utheim, som er prisbelønnet øyelege/professor og medgrunnlegger av Tørreøyneklinikken.
Seniorforsker Mazyar Yazdani ved klinikken sier at produkter som skal føre til at
øyenvippene vokser har eksistert siden 2008, og at mange forbinder lange og mørke øyenvipper med skjønnhet.

– Konsulter med lege før bruk

Toksikolog Yazdani sier at forbrukeren må ta ansvar og lese pakningsvedlegget og produktetiketten nøye før man bruker denne type produkter. Disse inneholder instruksjoner, utløpsdato og i noen tilfeller potensielle bivirkninger. Forbrukeren kan sjekke ingrediensene gjennom flere nettsider og apper.
– Alle som tidligere har hatt problemer med øynene, bruker kontaktlinser, har sykdommer eller er gravide bør konsultere lege før bruk, sier han. Det er også viktig at man bruker produktet riktig.
– Du bør ikke bruke serum for øyenbrynene på øyevippene, og vice versa, dersom ikke pakningsvedlegget sier noe annet. Dette skyldes at hårene har ulik vekstsyklus og har ulik størrelse, sier seniorforskeren.

Yazdani forteller at historien om øyevippeserum stammer fra en studie i USA i 2001, hvor en bieffekt av en spesiell type øyendråper som inneholdt en prostaglandin-analog var antatt å gi lange, tykke mørke øyevipper.
– Det er bred enighet om at prostaglandin forlenger øyevippenes aktive vekstsyklus, men det finnes enda ikke en langsiktig, vitenskapelig uavhengig studie av de negative bivirkningene rundt bruken av slike produkter.
Når det gjelder prostaglandinbaserte serum, kan langvarig bruk føre til svekkelse av talgkjertlene i øyenlokkene som skiller ut olje for å unngå fordampning av tårer.

Noen opplever rødhet, kløe, tørrhet og irriterte øyenlokk etter å ha brukt prostaglandinbaserte serum. Å stimulere melanin kan også føre til at huden blir mørkere. Dersom slike produkter påføres feil gjentatte ganger, kan det også føre til uønsket hårvekst disse stedene.

– Vær oppmerksom

Nå har serum med lipopeptider og polypeptider, også kjent som peptidbasert serum, erstattet prostaglandin-analoger.
– Dette er aminosyrer som virker mer som en balsam. De støtter vekst i follikkelen, men sammenlignet med prostaglandinanaloger tar det lengre tid før man ser effekten. Disse produktene er som regel bygget opp med flere komponenter som består av planteekstrakter, ceramider, kollagen, vitaminer og mineraler. De peptidbasert serumene innebærer muligens ingen alvorlig risiko for brukerne, men man bør være oppmerksom på ingredienser som kan virke irriterende på øyet og øyets omgivelser, sier Yazdani.
– Lange vipper kan nærmest føre til en «vindtunnel»-effekt som gjør at mer luft og rusk kan treffe øyeoverflaten, særlig kombinert med andre øyeprodukter som maskara, opplyser Yazdani.

Kan bruke castoroil

For personer med tørre øyne er dette ekstra viktig å unngå.
– Forbrukerne kan forvente at øyenvippene vender tilbake til tidligere utseende uker til måneder etter at de har avsluttet bruk av vekstserum.
– En klassiker er å smøre castor-olje på vippene for at de skal vokse seg lengre og bli tykkere, ettersom den inneholder fettrike syrer. Meningene rundt dette er delte, ettersom vi mangler vitenskapelig bevis. Det vi imidlertid med sikkerhet kan si er at oljen har en fuktighetsgivende effekt, sier Yazdani.
– Det ble nylig publisert en laboratoriestudie fra Harvard Medical School som viser at flere vanlige tilsetningsstoffer i sminkeprodukter er svært skadelige for cellene i øyenlokkenes fettkjertler, sier Utheim.

Tidligere ble tørre øyne oppfattet som en sykdom som rammer tårekjertlene. Nå viser det seg at tørre øyne primært er en sykdom i øyenlokkene.

– Denne nye erkjennelse gjør at vi må være spesielt oppmerksomme på hva vil tilfører øyenlokkene av kjemikalier, avslutter professoren.

Hvordan var din opplevelse i dag?