Norske apper når strikkere internasjonalt
– Målet er ikke at folk skal sitte på mobilen mens de strikker, men at de får hjelpen de trenger samlet på en plass, når de trenger det, sier grunnleggerne av strikkeappen Knit.
Appene Knit & Note og KNIT, er begge utviklet og drevet fra Norge. Nå vil de på hvert sitt vis gjøre hverdagen til strikkere verden over enklere.
Vi snakket med grunnleggerne om hvordan.
Knit & Note
For et par år siden lette Anne Emilie Fosse etter en tjeneste hvor hun kunne samle strikkeoppskrifter og strikkenotater på ett sted. Hun fant tjenester som dekket deler av behovene sine, men ikke alle.
– Jeg pitchet ideen for mannen min som er forretningsutvikler. Han var positiv, og vi fikk med oss et par andre gründere med erfaring fra tekbransjen, sier Fosse.
Nå har hun sluttet i jobben som sykepleier for å jobbe fulltid med strikkeappen Knit & Note, som hun lanserte høsten 2021. Ønsket er å forbedre hverdagen til ivrige strikkere.
– Målet er at de som bruker Knit & Note skal ha full oversikt over alt de trenger, finne inspirasjon til sitt neste prosjekt og etter hvert også ha mulighet til å kjøpe oppskrifter og garn direkte i appen, sier Fosse.
I appen kan man loggføre strikkeprosjekt ved å samle oppskrifter, notater og bilder, få oversikt over garn- og pinnelager og samtidig lære nye strikketeknikker med hjelpevideoer.
Knit & Note håper å bidra til et fellesskap, som i et sosialt medium, ved blant annet å gi brukere mulighet til å dele statistikk og samle opp medaljer i appen. Slik kan brukere dele personlige prosjekter med strikkere fra hele verden.
Stavanger-baserte Knit & Note har nå brukere fra drøye 80 land, med det amerikanske markedet som der de vokser mest.
En i teamet er nå bosatt og jobber fra New York, hvor appen i vinter deltar med stand på motemagasinet Vogue sin strikkemesse, Vogue Knitting Live, en av de største strikkemessene i USA.
– Vogue Knitting Live gir oss en unik mulighet til å knytte relasjoner til garnbutikker, strikkedesignere og «knitfluencere», som vil være viktig i de neste stegene av utviklingen av Knit & Note. Innovasjon Norge har også et kontor i New York, så vi har avtalt å treffe dem for å snakke om etablering og innpass i det amerikanske markedet, forteller Fosse.
Gründeren håper at appen kan være til hjelp og inspirasjon for dem som vil strikke og leve mer bærekraftig. Fremover vil Knit & Note utvide med hekle-tips også.
– Garnlageret er utrolig populært, og vi synes det er inspirerende å se hvordan denne funksjonen har gjort det enklere for strikkere å bruke det garnet de allerede har på lager, fremfor å bare kjøpe nytt, sier Fosse og utdyper:
– Ved å tilrettelegge for slow fashion og forenkle hverdagen til de som driver med det, håper vi å få være med å styrke bærekraftig mote i årene fremover.
Gratis strikkeoppskrifter: MinMote-strikk
Knit
Printede ark hulter til bulter med strikkeoppskrifter, uoversiktlige PDF-oppskrifter nedlastet på mobilen? Det problemet vil den norske strikkeappen KNIT frigjøre strikkere fra.
Høsten 2020 startet KNIT som et prosjekt under produktutviklingsbyrået Agens i Oslo. Nå finnes appen i 175 land.
– Det er utrolig mye informasjon knyttet til et strikkeprosjekt. Under research oppdaget vi at mange av de vi intervjuet opplever kaos i en aktivitet som skal være rekreasjon, ro, kreativitet, terapi. Det var en disharmoni. Der så vi at vi kan hjelpe, sier Lene Kristin Notland Harnes, CEO i KNIT.
– Vi fant ut at folk, særlig de yngre, i større grad leser strikkeoppskrift utelukkende på mobil. Folk strikker over alt, ute og på kafeer, sier Jeanette Liseth, Customer Relationship Manager i KNIT.
Å tilrettelegge for å lese oppskrifter på mobil og ute på farten, ble således en viktig brikke i utviklingen av KNIT.
– Formatet vi har utviklet for oppskrifter er tilpasset en liten mobilskjerm, og er kanskje det som gjør at vi skiller oss fra andre strikkeapper, sier Harnes.
– Istedenfor å måtte zoome inn på en PDF med strikkeoppskrift, kan man filtrere etter størrelsen man strikker i, finne video og bilder av hvordan prosjektet skal utføres og huke av for steg i oppskriften som er ferdig, legger Liseth til.
Sammen med en forenklet brukeropplevelse på oppskrifter, har KNIT en dedikert «butikk»-funksjon hvor man kan kjøpe oppskrifter direkte i appen. Per nå selger 17 strikkedesignere sine oppskrifter på KNIT. De fleste er norske, og Strikkekaffe, Witre Design, Aftenstrikk og Novemberknits, er blant dem som har egen «butikk» i KNIT.
– Appen blir derfor en fin plass for strikkedesignere å vise og selge sitt arbeid, og også et sted for inspirasjon med «browse»-funksjonen, sier Harnes.
Visjonen er at appens brukere skal finne det som trengs for å planlegge og fullføre et strikkeprosjekt, med oversikt om alt fra garn og pinner til funksjon for å telle masker.
– Målet er ikke at folk skal sitte på mobilen mens de strikker, men at de får hjelpen de trenger samlet på en plass, når de trenger det. Med en app slipper de som trenger hjelp å avbryte strikkingen ved å bla gjennom flere nettsider, sier Liseth.
De fleste av KNITs brukere er strikkere basert i Nord-Europa, Canada og USA. Også noen asiatiske brukere har også funnet veien.
KNIT håper fremover å nå den moderne, moteinteresserte strikkeren ved å fremme ulike stiler og variert strikkedesign. Videre vil de bidra til at strikking kan være et ledd i en mer bærekraftig garderobe, ved å foreslå oppskrifter som kan strikkes av restegarn, presentere forslag til ulik styling – og hvordan ta vare på strikkeplaggene.
– Med eventer som strikkekafé, messer og brukerintervjuer, får vi kontinuerlig innputt fra brukerne, og kan tune appen best mulig mot strikkerne våre fremover, sier Liseth.
Strikkeoppskrift: Stitch-genseren
Strikkeoppskrift: MinMote-hals
Strikkeoppskrift: MinMote-votter
Vil du lese mer om strikking? I nyeste utgave av VG Strikk kan du lese gode historier om strikking, du møter spennende norske strikkedesignere og får inspirasjon til nye oppskrifter. Magasinet kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)