Strikkeoppskrift: Bernie-votten

EPISK: Bernie Sanders under presidentinnsettelsen. Foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP.

Vil du ha like votter som Bernie Sanders? Her er oppskriften!

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Etter at bildene av Bernie Sanders fra presidentinnsettelsen gikk viralt, ble designeren bak senatorens episke votter overveldet av responsen.

Mens Bernie Sanders' votter var sydd sammen av gamle strikkegensere, kan du med denne oppskriften strikke dine egne votter inspirert av senator Sanders sine.

Oppskriften er utviklet av Inga Semmingsen, som blant annet står bak Instagram-kontoen @vippetavpinnene.

– Som strikkedesigner legger jeg godt merke til alle strikkeplagg folk går med, og disse vottene virkelig lyste mot meg. Jeg tror ikke jeg var alene om å tegne diagram til denne votten før Biden var sverget inn. Det er også takknemlig strikk med enkelt mønster på tjukke pinner, sier Semmingsen og legger til:

– På Bernie sin vott foregår det veldig mye både over, under foran og bak. For å gjøre det enkelt har jeg laget et design med samme mønster rundt hele, men har slengt inn en liten Bernie-homage med en blå tommel. Denne skal jo helst se litt rotete ut.

COMFORT IS KEY: Senator Bernie Sanders fikk mye oppmerksomhet på sosiale medier for sitt avslappede antrekk med hjemmestrikkede votter som prikken over i-en. Foto: Jonathan Ernst/Reuters.

Oppskrift på Bernie-votten:

Denne oppskriften er laget med tanke på at den skal være så enkel som mulig å strikke. Vottene er strikket rundt fra ribb til tupp og har et enkelt mønster i fire farger – du strikker aldri med mer enn to farger om gangen – som går rundt hele votten. Underveis setter du av masker til tommel, som strikkes til slutt i en sprek farge. Nederst i oppskriften ser du tips for hvordan du kan tilpasse lengden og tommeplassering.

BERNIE-VOTTER: Med denne oppskriften kan du strikke dem selv. Foto: Inga Semmingsen.

Størrelse: One size
Mål:
Omkrets: Cirka 21 cm
Lengde (uten ribb): Cirka 21 cm
Lengde (med ribb): Cirka 28 cm
Pinner: 5 mm og 6 mm
Garn: Sandnes Fritidsgarn, Rauma Vams eller annet garn som gir riktig strikkefasthet.
Du trenger et nøste av hver farge under og eventuelt litt restegarn til tommel om du vil at den skal ha en egen, sprek Bernie-farge:
F1: Rauma Vams Sauesvart
F2: Sandnes Fritidsgarn Høst
F3: Sandnes Fritidsgarn Natur
F4: Sandnes Fritidsgarn Beigemelert
På disse bildene er det brukt Rauma Vams i fargen Petrol til tommelen.
Strikkefasthet: 15 m x 20 pinner på 10x10 cm.
FORKORTELSER:
m maske(r)
p pinne
r rett
vr vrang
omg omgang
2rsm strikk 2 m rett sammen
LLR løft-løft-rett: løft to maske av pinnen hver for seg som om du skal strikke dem rett. Sett dem tilbake på venstre pinne og strikk dem rett sammen gjennom bakre maskebue.

SLIK GJØR DU:

Legg opp 28 m med F1 på p 5 for å strikke rundt.
Strikk ribb rundt: *2r, 2vr* til ribben måler cirka 7 cm.
Bytt til p 6 og F2 og strikk en omg hvor du øker 4 m slik: *7r, øk1* gjenta *_* ut omgangen.
Nå har du 32 m.
Strikk 2 omg r med F2.
Strikk DIAGRAMMET til og med rad 14.

TOMMELOPPSETT: Når du har strikket ferdig rad 14 i diagrammet finner du fram en stump restegarn på cirka 20 cm i en kontrastfarge. Denne skal fjernes etterpå og trenger ikke passe inn. Strikk de første 6 m på omgangen med dette garnet. Bare la endene henge løst. Sett de 6 maskene tilbake på venstre p og fortsett med rad 15 i diagrammet.

Strikk resten av diagrammet.
Nå har du 12 m igjen på pinnene.
Strikk en omg med F3 hvor du felle 6 m ved å strikke 2rsm ut omgangen.
Bryt garnet og tre det gjennom de siste 6 m. Dra garnet gjennom tuppen og stram godt fra innsiden.
TOMMEL:

Fjern kontrastråden du satte inn mellom rad 14 og 15 og sett de 12 m på p 6 for å strikke rundt.

Strikk rundt med ønsket farge til tommelen måler 6 cm eller ønsket lengde (prøv den gjerne på underveis). Når du er fornøyd med lengden gjør du følgende to felleomg.

1: LLr, 2r, 2rsm, LLr, 2r, 2rsm (Nå har du 8 m)

2: LLr, 2rsm, LLr, 2rsm (Nå har du 4 m)

Bryt garnet og tre det gjennom de siste 4 m. Dra garnet gjennom tuppen og stram godt fra innsiden.

STRIKK SELV: Følg denne oppskriften for å strikke dine egne votter inspirert av Bernie Sanders. Foto: Inga Semmingsen.

Vreng votten og fest alle tråder. Om du har fått hull ved siden av tommelskjøten kan du lukke dem med et sting mens du fester tråder.
Strikk andre vott på akkurat samme måte! Ja, du leste riktig. På grunn av hvordan mønsteret og fellingene er satt opp kan denne votten brukes på begge hender uten at du må bekymre deg for tommelplassering. Når du er ferdig med begge velger du hvilken vott som skal være til hvilken hånd, gjør dem våte og lar dem tørke så den ene blir en høyrevott og den andre en vesntrevott.
Gratulerer med nye Bernie-votter!
Tilpassing:
•Ønsker du en kortere eller lenger vott kan du kutte eller legge til på de ensfargede omgangene med F2 under og over kryssene midt i diagrammet. 2 omg kuttet/lagt til vil endre lengden med cirka 1 cm.
• Du kan også velge å sette av masker til tommelplassering før eller senere for å endre hvor mye vott som er over og under tommelen.
• Ønsker du en bredere vott er det enkleste å bruke tykkere pinne eller tykkere garn. Dette vil også øke lengden, så sjekk om du må kutte noen rader før og etter kryssene i diagrammet.
• Ønsker du en smalere vott kan du bruke tynnere pinner eller tynnere garn. Dette kan også minske lengden, så vurder om du må legge til noen ekstra omg med F2 under og over kryssene midt i diagrammet. Du kan også forlenge votten før tommeloppsett ved å strikke noen ekstra runder med F1 før du begynner på diagrammet.

ENKEL OPPSKRIFT: Mens Bernie Sanders' votter er sydd sammen av gamle ullgensere er disse vottene strikket. Foto: Inga Semmingsen.
Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.