Vårens strikketrender

VENTER PÅ VÅREN: Dorthe Skappel legger siste hånd på verket.

Vi spurte et par strikkedesignere og garnforhandlere om hva folk strikker mest av akkurat nå, og hva som trolig får strikkepinner å gå på når våren kommer.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Strikk er knyttet til håndverk, kreativitet og tradisjoner, men hva vi strikker reflekterer også sesonger, trender og hva som rører seg i motebildet og samfunnet ellers.

For mor- og datterduoen Marthe og Dorthe Skappel, som sammen driver strikkemerket Skappel, handler strikking vel så mye om å designe og strikke hva de liker selv, om natur og kulturarv, som å reflektere trender og motebildet.

Men noen tendenser markerer seg alltids, og akkurat nå er det enkelt gjennomførbare småprosjekter.

For øyeblikket er det mye interesse rundt balaklavaer, luer og halser. Vi ser at mange ønsker å strikke tilbehør som matcher med ytterplaggene deres. Fargemessig går det mye i naturfarger, som er typisk for vinterhalvåret, sier duoen.

STRIKK

Strikke­oppskrift: MinMote-lue

Og med lysere tider, gjør lysere farger entre.

– Naturfarger er nydelig, men vi gleder oss også til sommeren når det vil bli mer fargesprakende, både i omgivelsene og trendbildet, sier Marthe.

Inspirert av det norske

Selv strikker familien Skappel året rundt, og lar personlig smak og stil legge føringen for strikkeprosjekter.

– Inspirasjon kan som kjent komme fra alt mulig. Naturligvis følger vi med på det som rører seg i trendbildet, men mest av alt er merkevaren Skappel, laget med vår families identitet og stil i bunn. Det vi liker selv er alltid det som slår best an, sier Dorthe og utdyper:

– Akkurat nå er vi veldig inspirert av den norske sauen og alt som har med norsk kulturarv å gjøre. Det er så mye fint å hente fra fortiden, som fortjener en plass i nåtiden. Vi ser så altfor ofte mot omverden, når det en egentlig ofte bør gjøre er å se nærmere hjemme.

DUO: Dorthe og Marthe Skappel, som sammen driver strikkemerket Skappel, får ikke nok av store strikkeplagg.

Og nettopp det varierte været og kjølige klimaet her hjemme, gjør at myke og varme strikkeplagg blir tidløse helårsplagg, som kan brukes på tvers av sesonger.

– Store strikkeplagg hører i vår verden like mye hjemme om sommeren som vinteren. I vår familie strikker vi absolutt mest på sommeren. Da har vi tid til å finne roen til å kose oss med strikketøyet. Så med unntak av min mor som strikker døgnet rundt hele året, er sommeren absolutt tiden for nye prosjekter, sier Marthe.

Og selv når vår og sommer kommer, forblir store strikkegensere garderobehelten, perfekt å slenge over sommerkjolen på kjølige kvelder, ifølge Marthe:

– Slik genser er et must i klesskapet, og gjør at du kan sitte gjennom hele natten med venner uten å bli kald. Det aller fineste vi vet er en diger genser, bare ben og sand mellom tærne.

TILBEHØR: Strikkede vesker hos Garntopia.

Lekne mønster

Strikkebutikkene merker også at strikkere påvirkes av sesonger og øvrige tendenser. I likhet med familien Skappel, opplever butikken Garntopia i Oslo at tilbehørsstrikk er poppis.

– Som vesker, puter og skjerf. Kasjmir har også blitt veldig populært, spesielt til små prosjekter som skjerf, hansker og luer, sier Carina Nordljos, daglig leder i Garntopia.

Videre har strukturstrikk fått en merkbar oppsving, sammen med mer leken mønsterstrikk i alle regnbuens farger og lettere garnkvaliteter, opplever Nordljos.

Vårens farger hos Garntopia.

– Sterke og knæsje farger er populært, men det går også mye i pasteller. Vår og sommer er høytid for litt andre kvaliteter, som lin, bomull og silke. Mange vil strikke lettere plagg, som topper, sier Nordljos.

Og observasjonene i garnbutikken reflekterer også motebildet for øvrig. For vil man inspireres av det, stikker også fargerikt, gjerne stripet og gjerne litt uperfekt strikk seg ut. Motegiganter som Jil Sander, Bottega Veneta, Marni og Prada har strikkede, fargerike kjoler, skjørt og shorts og strikket tilbehør i vårkolleksjonen sin.

Felles for strikkeplaggene fra designerne er et uperfekt uttrykk, gjerne med løse masker, uventede snitt og råkanter.

SOMMER: «Fruity slipover» fra HipKnit Shop.

Mer vågalt og unikt

Lenger nord i landet holder Catharina Ilstad til. Hun er strikkedesigner og driver strikkemerket og butikken HipKnitShop. I hennes verden har alltid farger og mønster i lekne kombinasjoner rådet. Nå vil også stadig flere av hennes kunder strikke fargerikt.

– Mange ønsker plagg som gjenspeiler personligheten sin, både i stil og farger. De vil strikke en unik genser, eller annet plagg, som er ulikt fra det de kan kjøpe ferdig i butikk. Det går mye mer av knalle, litt «vågale» farger i forhold til før, sier hun og fortsetter:

– Det mikses mer ulike tråder og farger sammen. I tillegg er folk mer åpne for å bruke strikk og garn til annet enn den tradisjonelle strikkegenseren, som skjørt, kjoler, tote bags og andre strikkeplagg.

Av kvaliteter er mohair ekstra i vinden i Bodø, gjerne strikket med gøyalt mønster.

– Det er mer mønsterstrikk enn før - og striper, alltid striper. Det er både fint og ikke minst er det gøy å strikke, man gleder seg hele tiden til neste farge. Striper kan være enkelt å strikke, men blir samtidig kult og personlig gjennom fargevalg, sier Ilstad.

FLUFF: Peppermint-genseren i Jelly bean green Fluff fra HipKnitShop.

Digg fasong

Men vi vil ha plagg som varmer lenge, så hvordan strikke ting som ikke bare er i tiden nå, men som også tåler tidens tann?

– Jeg tenker om du strikker i favorittfargene og en digg fasong, så vil du ha et plagg du har glede av i mange år. Se i klesskapet, hvilken fasong på plagg liker du? Har du trange gensere med mye høy hals? Er de vide og korte? Finn en oppskrift og sammenlign mål oppgitt med mål på favorittplagget ditt i skapet, slik at du får samme passform, tipser Ilstad.

For familien Skappel er kvalitet nøkkelen for å gi strikket langt liv.

– Vårt aller beste råd er å velge garn i et godt naturlig materiale, som egner seg til norske værforhold. Dette gjør at plagget vil leve i årevis. Norsk ull er å anbefale fordi den ullen er spesielt godt egnet for vårt klima. Se etter noe du tenker vil passe deg og din stil, sier Marthe.

Vil du lese mer om strikking? I nyeste utgave av VG Strikk kan du lese gode historier om strikking, du møter spennende norske strikkedesignere og får inspirasjon til nye oppskrifter. Magasinet kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om: